İSTANBUL - Uğur Aslanhan

Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Başkan Vekili Mevlüt Yılmaz, organik sebze-meyveye olan ilginin arttığını kaydederek, hatta internet üzerinden bu ürünlerin evlere kadar gönderildiğini söyledi.

Organik ürünleri "hiçbir müdahale olmadan yetişen ürün" diye tanımlayan Yılmaz, alınan ürünlerin denetlendiğinden ve sertifikalandırıldığından emin olunması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, "Sebze-meyvelerin köyde yetişmesi organik olduğu anlamına gelmez." diye konuştu.

Organik tarımda verim oranının çok düşük olduğunu ve yüksek maliyet bulunduğunu dile getiren Yılmaz, tamamen organik tarımın bugünkü dünyada çok zor yapıldığını, ancak kısıtlı alanlarda yapılabileceğini vurguladı.

Yılmaz, "Yüzde 100 organik olduğu söylenen meyve-sebzeleri alırken tüketiciler mutlaka Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından denetlendiğinden ve sertifikalandırıldığından emin olmalı. İster internetten ister marketten isterse pazardan alınsın mutlaka sertifika sorulmalı." ifadelerini kullandı.

'Tüketiciler 'organik' ibaresi adı altında aldatılmaktadır'

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, halihazırda çok sayıda yerde "organik" ismi altında ürün satıldığını belirterek, "Bu ürünlerin bir çoğunun organikle uzaktan yakından alakası yok. Tüketiciler, 'organik' ibaresi adı altında aldatılmaktadır." dedi.

Organik ürün alırken bahsedilen sertifikaların mutlaka sorulması gerektiğini vurgulayan Koçal, yine üründe mutlaka sertifikasyon kuruluşunun logosu ile bakanlığın logosunun da aranması gerektiğini aktardı.

Koçal, "Bu bilgiler o üründe yok ise ürün organik değildir, tüketici aldatıcı ve organik ibaresi ile fazla fiyat koyarak kar marjı yükseltilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka ALO 174 gıda hattına gerekli şikâyetin yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Kaynak: AA