26 Ekim’de İstanbul’da gözaltına alınan, tutuklanarak cezaevine konan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandı. İddianamede Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.

İddianamede, Fincancı hakkında Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ihbarda bulunulduğu, yapılan incelemede şüphelinin yayına katıldığı televizyon kanalının terör örgütü PKK ile irtibatlı olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Fincancı’nın, ifadesinde adli tıp uzmanı olduğu, söz konusu canlı bağlantı ile PKK silahlı terör örgütüne yönelik bir propaganda yapmadığını söylediği; ancak yapmış olduğu görüşmenin canlı bağlantı şeklinde çok geniş kitlelere ulaşabilecek ana haber bülteni kapsamında ve uluslararası ölçekte kapsamlı yayın olduğu, söz konusu canlı bağlantıda Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı unvanını da kullanmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kendisine yasal olarak vermiş olduğu resmi bir unvan ile PKK silahlı terör örgütünün yayın organında terör örgütü propagandası yaptığı aktarıldı.

İddianamede, bağlantı sırasında ekran görüntülerinde PKK silahlı terör örgütü üyelerinin resimlerinin bulunduğu ve propaganda yapmak kastıyla arka fon resmi kullanıldığı aktarılarak, şüphelinin hem olay yerine gitmeksizin nerede, ne şekilde çekildiği belli olmayan ve terör örgütü propagandası yapmak saikiyle servis edilmiş bir video üzerinden toksik, kimyasal, zehirli gazlar kullanılmış şeklinde açıklama yaptığı aktarıldı.

‘RESMİ KONUMUNU PROPAGANDA FAALİYETİNDE KULLANDI’

Şüphelinin Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı olarak ulusal düzeyde ve resmi bir sıfat ile gayri resmi bir haber kanalına canlı bağlantı yapmak suretiyle bulunduğu makamı, mesleki konumu ve propaganda faaliyetinde kullandığı da aktarılarak, “Paylaşımın ulusal ve uluslararası düzeyde ulaştığı kitle, ne zaman, nerede, ne şekilde, kim tarafından çekildiği, nasıl kamuoyuna ulaştırıldığı, kaynağı belirsiz ve canlı bağlantıda gösterilmeyen sözde bir video görüntüsü üzerinden Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapmış olduğu meşru müdafaa kapsamındaki legal faaliyetler ile PKK silahlı terör örgütünün illegal faaliyetleri bağdaştırılmak suretiyle PKK silahlı terör örgütünün illegal faaliyetlerinin propagandası yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı

NE OLMUŞTU?

Terör örgütü PKK'ya yakın bir kanal, Zap bölgesinde 17 PKK'lının kimyasal silah kullanılarak öldürüldüğünü iddia etmiş; adli tıp uzmanı Dr. Fincancı, kanalın yayınına katılarak kimyasal silahlarla ilgili tıbbi değerlendirmelerde bulunmuştu.

Fincancı, sosyal medyada dolaşıma giren ve teröristlere ait olduğu iddia edilen görüntüleri izlediğini ve incelediğini belirterek, şunları söylemişti:

“Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Tabii çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki bu yasaklanmış silahların çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz. Böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl araştırma yapılacağının da Minnesota Protokolü'yle ele alınması gerekiyor. Bağımsız heyetlerce bu bölgelerde inceleme yapılması bir zorunluluk.”

https://www.sozcu.com.tr/