İLK Kürt Dili Enstitüsü’nü açan Mardin Artuklu Üniversitesi şimdi de Said Nursi Enstitüsü kurmaya hazırlanıyor. Üniversitede Beddiüzzaman Said Nursi’nin Kürt sorununa çözümünün masaya yatırılacağı sempozyum da bugün başlıyor.

Türkiye’de birçok ilke imza atan Mardin Artuklu Üniversitesi şimdi de Said Nursi entitüsü kuruyor. Üniversite senatosunda imzaya açılan dosya, yakında YÖK’e gönderilecek. Üniversite bugün de Said Nursi’nin Kürt sorununda çözüm önerilerinin yer aldığı Münazarat adlı eseriyle ilgili 55 akademisyenin katılımıyla sempozyum düzenliyor. ‘Münazarat, milliyetçilik fikri ve Kürt Meselesi’ adını taşıyan ve üç gün sürecek sempozyuma AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de katılacak.


Türkiye’de birçok ilke imza attık

Taraf ’a konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Serdar Bedii Omay, “Türkiye’de birçok ilke imza attık. Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kurarak bunu başardık. Üniversitemiz bünyesinde dört yıllık Kürtçe eğitim veriyoruz. Kürtçe eğitimle ilgili yüksek lisans programımız da var. Ayrıca Süryanice dalında yüksek lisans programımız da bu sene başlıyor. Farsça ve Arapça dalında da eğitim veriyoruz” dedi.

Serdar Bedii Omay, Said Nursi Enstitüsü’nde ağırlıklı olarak bilimsel çalışmalar ile çeşitli araştırmaların yapılacağını belirterek şöyle konuştu: “Risale-i Nur ve Said Nursi adıyla enstitü kurulması için proje hazırladık. Proje şu anda üniversite senatosunda. Kendi içimizdeki bürokratik işlemler tamamlandıktan sonra resmî başvurumuzu YÖK’e yapacağız. Said Nursi Doğu ve Güneydoğu’da çok sevilen ve sayılan bir şahsiyet. Çok sayıda eserleri mevcut ve bu eserler okunuyor. Açacağımız enstitü yeterince talep görecek diye düşünüyoruz.”


55 akademisyenle Said Nursi sempozyumu

Üç gün sürecek olan sempozyumda, yurtiçinden ve yurtdışından 55 akademisyen Said Nursi’nin, eserleri ve Kürt sorununa bakışı konularında sunumlar yapacak. Resmî bir kurumda Said Nursi adına düzenlenen ilk geniş kapsamlı toplantı olan sempozyuma Rıza Akçalı da katılacak.