TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu alt komisyonunda görüşmeleri devam eden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı (e-ticaret) her yıl yüzde 100'den fazla büyüyen e-ticaret alanıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor.

Tasarıyı hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Tekin Memiş, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Elektronik ticareti yapan gerçek ve tüzel kişilerin kim olduğu ve onlara nasıl ulaşılacağı artık internet sitelerinde açıkça yer alacak. Kimse arkasında kimin olduğunu bilmediği sitelerden alışveriş yapmayacak. Tüketici siparişin verilmesi aşamasında kargo ve vergiler de dahil kendisinden çıkacak her türlü parayı bilecek. Firmalar müşterilerinin iletişim bilgilerinin korunmasından da sorumlu olacak ve taraflar arasındaki sözleşmeler elektronik ortamda saklanabilecek."

Tüketiciye ileti isteyip istemediği sorulacak 
Kendisi de dahil vatandaşların mail adreslerinin ve cep telefonu numaralarının ilgili ilgisiz birçok kişide olabildiğini, şimdiye kadar bu nedenle birçok reklam ve tanıtım iletisine maruz kaldığını aktaran Memiş, "Düzenlemeyle istenmeyen reklamlar artık cep telefonumuza ve mail kutumuza düşmeyecek. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren daha önce bize ileti gönderen firmalar yeni düzende ileti isteyip istemediğimize dair tercihimizi soracak. Yasadan sonra herhangi bir alışveriş ya da başvuru nedeniyle iletişim bilgilerimizi edinenler ise reklam ve tanıtım içerikli ileti isteyip istemediğimize dair sözleşmeye soru ekleyecek. Mesela aldığınız beyaz eşyanın yeni modeliyle ilgili iletiyi firma sizden izin almamışsa gönderemeyecek. Tüketicilere istemediği halde reklam ve tanıtım içerikli SMS veya mail gönderenlere para cezası uygulanacak" diye konuştu.



Milliyet