İSTANBUL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak ile Rekabet Kurumu Başkanlığı İstanbul temsilcilik binasının açılışını yaptı.

Açılışın ardından binayı gezen Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Rekabet Kurumunu yeniden yapılandırmak ve aksayan yönlerini ele almanın önemli olduğunu düşündüklerini ifade ederek, "Belki önümüzdeki dönemde bu konular da Türkiye'nin gündemine girecek." dedi.

Ekonomiyi her alanda büyütmek istediklerini, bunu yaparken de özel sektör ve girişimciliğin önünü sonuna kadar açan bir anlayışla hareket ettiklerini belirten Tüfenkci, iş dünyası ve Türk girişimcilere güvendiklerini, onların Türkiye'ye sermaye ve yabancı ortaklıklar getirmesi için geçmişte de, şimdi de çeşitli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anlattı.

Bunları yaparken tekelci piyasalar oluşmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Tüfenkci, tek fiyat oluşumu ya da aşırı fiyat oluşumları noktasında Rekabet Kurumunun önemli işlev göreceğini düşündüklerini, bu anlamda kurumun yetkilerinin genişletilmesinin gerekebileceğini vurguladı.

Tüfenkci, gelecek dönemde Rekabet Kurumunun işlevini artıracak veya yapısını yeniden düzenleyecek bir çalışmayı ortaya koyarak Türk iş dünyasına daha fazla katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

"Ekonomik büyüme ve kalkınmanın olmazsa olmazı rekabet disiplinidir"

Bülent Tüfenkci, açılış töreninin ardından katıldığı "Dijitalleşme ve Yakınsama Bağlamında Televizyon Yayıncılığı Sektör İncelemesi Raporu Tanıtım ve Değerlendirme" panelinde yaptığı konuşmada da, ekonomik büyüme ve kalkınmanın olmazsa olmazının rekabet disiplini olduğunu belirterek, Rekabet Kurumunun daha rekabetçi piyasaların oluşumuna katkı verecek çabalarını önemsediklerini ifade etti.

Rekabet hukuku uygulamalarının piyasaların etkin bir şekilde çalışmasını sağlayan, yerli ve yabancı girişimcileri yatırımda bulunmaya teşvik eden iyi bir araç olduğunu vurgulayan Tüfenkci, rekabet hukuku uygulamaları sayesinde iç piyasada rekabet eden ve kendini geliştiren teşebbüslerin uluslararası pazarlarda daha etkin yer aldığını gördüklerini söyledi.

Rekabetin KOBİ'lerin, büyükler tarafından ezilmesinin önüne geçen ve piyasanın kendi gerçekleri doğrultusunda işlemesini tesis eden en önemli aktörlerden olduğunu vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Adil olmayan bir rekabetten kimse fayda sağlayamaz. Dolayısıyla Rekabet Kurumunun da piyasaların önünü tıkayan değil, piyasaların önünü açan bağımsız otorite olarak, piyasaları gözetleyen ve piyasalardaki anormalleşmenin önüne geçen bir kurum olarak işlevlerini sürdürmesini ve bir anlamda hakem görevini üstlenmesini istiyoruz."

Kaynak: AA