MUĞLA - OSMAN AKÇA

Muğla'da yaralı halde bulunduktan iki yıl sonra ölen 3D çene protezli caretta carettası, Türkiye'nin ilk kaplumbağa rehabilitasyon merkezinde oluşturulan müzede sergileniyor.

Özel bir teknikle müze materyali haline getirilen kaplumbağa, cam bir bölmeye yerleştirilerek DEKAMER'de müze haline getirilen alanda sergilenmeye başlandı.

DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akut-3 adlı caretta carettanın dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş protez çeneli kaplumbağası olduğunu söyledi.

Caretta carettanın ağır yaralı ve çenesinin büyük bölümü parçalanmış olarak merkeze getirildiğini anımsatan Kaska, "Akut-3 iribaş deniz kaplumbağası idi. Yaptığımız çeşitli araştırmalar sonunda 2015 yılında 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş ve dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle protez çene operasyonu yapmıştık. Daha sonra 2 yıl devam eden tedavisi sırasında protezin işlerliği için farklı uygulamalarımız devam etti ancak bu süre içerisinde gelişen ikincil problemler nedeniyle maalesef kaybettik." dedi.

Türkiye'nin ilk deniz kaplumbağaları müzesi

Kaska, örnek teşkil eden Akut-3'ün ölümünün ardından DEKAMER'in daha önce müze olarak kullanılan bölümünün modernize edilerek tekrar açıldığını dile getirdi.

Merkez girişinin sağ tarafında bulunan müzenin Türkiye'nin ilk deniz kaplumbağaları müzesi olduğunu anlatan Kaska, "Özel bir yöntemle, özel sıvılar kullanarak caretta carettayı müze materyali haline getirdik. Cam bir bölmeye yerleştirdik ve oluşturduğumuz müzede sergilemeye başladık. Ziyaretçilerimizden oldukça ilgi görüyor. Akut-3'ü sergilemekteki amaç hem yapılan operasyonun örnek teşkil etmesi hem de yaşadığı kaza nedeniyle insanların daha bilinçli ve duyarlı olmasına dikkat çekmek." diye konuştu.

İki yıl yaşatabildikleri caretta carettanın dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Kaska, yaptıkları operasyonun ardından farklı kaplumbağa ve hayvanlarda 3 boyutlu yazıcı ile yapılmış başka protez uygulamaları gerçekleştirildiğini belirtti.

Kaynak: AA