İSTANBUL

AA Finans Analisti ve iktisatçı Haluk Bürümcekçi, sadeleşmenin rafta durmaya bitmeme ettiğini fakat yaklaşan sürede gündeme gelmeyeceğinin anlaşıldığını belirtti.

AA muhabirine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) nema sonucuna değgin değerlendirmelerde bulunan Bürümcekçi, nema oranlarının beklentiler doğrultusunda değiştirilmediğini anımsatarak, mal politikasında 'sıkı duruş' vurgusunun korunduğunu söyledi.

Sadeleşme mevzusunun rafta durmaya bitmeme ettiğini fakat değişmeyen metninde mevzuya değinilmemesinin yaklaşan vadede gündeme gelmeyeceğini de gösterdiğini aktaran Bürümcekçi, 'Bilindiği gibi, TCMB ağustos ayında açıklamış bulunduğu 'Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde İzlenecek Yol Haritası' kapsamında, toptan mal politikalarının normalleşmeye başlaması ile nema koridorunun müşterek hafta vadeli nema tenkis nema payı çevresinde daha mütenazır müşterek duruma getirileceğini ve daraltılacağını açıklamıştı. Ancak, açıklık ayından itibaren toptan piyasalardaki oynaklık esbabımucibe gösterilerek yalınlaşma düşüncesince daha er bulunduğu mesajı açık müşterek halde verilmeye başlanmıştı' niteleyerek konuştu.

Bürümcekçi, TCMB'nin, geçmiş görüşmede akışkanlık duruşuna değgin kullandığı cümleyi tekrarladığını kaydederek, yalınlaşma süreci yahut bambaşka müşterek deyişle politika faizini tasarruf döneminin müşterek çağ başlarsa, politika faizinin yüzdelik 9,0-9,5 aralığına yükselmesi ile neticelenmesi icap ettiğini vurguladı.

'Fed, TCMB'nin de sadeleştirme adımlarını ötelemesine bozukluk oldu'

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da 'Petrol ve mal fiyatlarında küsurat sansasyon ve Çin ekonomisine değgin endişelerin Amerika ekonomisinde yarattığı riskler zımnında Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) nema tasarruf senaristliğini yumuşatma isteği göstermesinin, gelişen ülkelerle birlikte, TCMB'nin de sadeleştirme adımlarını ötelemesi ve taşıt çeşitliliği politikasını sürdürmesine bozukluk bulunduğunu söyleyebiliriz' dedi.

Şekerbank Başekonomisti Ozan Gazitürk ise 24 Mart'ta yapılacak toplantıdan da mal politikasının kelimesi kelimesine sürdürülmesi sonucu gelmesini beklediklerini belirterek, 'Para politikasının önümüzdeki çağda de sıkılaştırılması olasılığını, epeydir yinelediğimiz üzere, güçsüz bulmayı sürdürüyoruz. TCMB enflasyonun bulunan düzeyinin hedeften uzaklığına, TL'nin bedel kaybının enflasyonist etkisine ve beklentilerin kötüleşmesine uzun uzun süredir açık tepkime vermiyor ve acemi yılla baş başa TL de bedel kaybetmekle baş başa aksi ayrışmıyor' halinde konuştu.

'TCMB namus borcu ödeme nema oranını düşürebilir'

DenizBank hususi Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış Yönetmeni Orkun Gödek, çelimsiz mehil içinde vezneci yönetiminin uygulamakta bulunduğu mal politikasında değişikliğe gitmesini beklemediklerini kaydederek, 'Nisan ayında Başkan Erdem Başçı ile baş başa başlamış olacak bulunan idare değişikliği süreci öncesinde PPK üyelerinin mal politikasında büyük bulaşık yaratacak müşterek değişikliğe gitmeyeceği yönündeki ortalık konsensüsü halihazırda oluşuk durumda' değerlendirmesini yaptı.

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de TCMB'nin mal politikası kararlarının pahalılık görünümüne değgin olacağını ve Merkez Bankası'nın enflasyonda üst cepheli güncellemeler yaptığını anımsatarak, enflasyonun azalma kaydetmesi ve TL'nin denge kazanması yerinde TCMB'nin yüzdelik 10,75 bulunan namus borcu ödeme nema oranını düşürebileceğini tabir etti.

Commerzbank Gelişmekte bulunan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose ise TCMB'nin politika nema oranını değiştirmeyerek yüzdelik 7,50'de çakılı tutmasının muhtemel müşterek değişmeyen bulunduğunu belirtti.

Muhabir: Handan Güneş, Burhan Sansarlıoğlu

Kaynak: AA