ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin garp tarafında çatışmaların durmasının ardından, DAEŞ'e yönelik yerlere hür Suriye Ordusu'na ilişkin güçlerin kaydırılabileceğini belirterek, 'Özel kuvvetler bunları yönlendirebilir. ek eğitimle bunları yönetebilecek kadrolar oluşturulabilir. Bizim ordumuzun girmesi yerine, kuzeybatı sahasından hür Suriye Ordusu'nu DAEŞ'e yönelik yerlere kaydırılmasıdır. İşin aslı bu.' dedi.

Çavuşoğlu, A Haber'de gündemi değerlendirdiği programda, Türkiye'nin YPG mevzusundaki hassasiyetinin Amerika çeşidinden aşırı güzel bilindiğini vurgulayarak, 'En akıbet Washington ziyaretimizde de ister benim Beyaz Saray'da ve dışişleri bakanlığımdaki düet görüşmelerimde ister Cumhurbaşkanımızın kabullerinde ve Obama ile görüşmesinde bu kupkuru müşterek halde müşterek el henüz ortaya koyuldu.' niteleyerek konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la icra ettiği Amerika ziyaretinin arkası sıra 'Türk tarafının Amerika Başkanı Obama'ya 'Siz YPG ile ortaklaşa iş yapmayın kılıç onun yerine Türk ve Arap aşiretleriyle bu arada bu mücadeleyi sürdürelim dediği' iddialarına ilişkin, Suriye'nin garp tarafında çatışmaların durmasının ardından, DAEŞ'e yönelik yerlere hür Suriye Ordusu'na ilişkin güçler kaydırılabileceğini belirterek, bunun şu anda yapıldığını aktardı.

Çavuşoğlu, 'İşin aslı bu. Biz, Türkiye sınırından açıktan ve karadan dayanak noktası vereceğiz. Bizim bu yönde imkanlarımız var. Bu halde DAEŞ'in bölgeden temizlenmesini sağlayacağız. Türk yahut Amerika ordusunun Suriye'ye girmesi gündeme gelmedi. Zaten bu mevzuda politik kurda uygun kaldık. Askerler bu mevzunun detayını görüştüler.' ifadelerini kullandı.

ABD yeteri derece açıkça konuşamasa da PYD'yi emin müşterek kuma görmediğini ve Suriye'de ordusunu değerlendirmek istemeyen devletlerin PYD'yi kullandığını kaydeden Çavuşoğlu, 'ABD, kılıç PYD'ye tabanca vermiyoruz dedi. Bu sabahleyin basında çıkan silahlar ilgilendiren sorduğumuzda kılıç sözümüzün arkasındayız dediler. Tabii ki ABD'nin PYD'ye tabanca vermediğine emin olmak isteriz. ABD'nin YPG'ye tabanca verdiğine emin olmak istemiyoruz. Biz gene buyana Fransa, Amerika ve başka devletlere uyartı yaptık, verdiğiniz silahların nereye verildiğine bakın diye. Bize güzeşte silahlar arasında, Almanya, Rusya vs. devletlerin silahları var' dedi.

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi

'İsrail ile Londra'daki görüşmelerde gelişim kaydedildi. Ama rastgele müşterek stabil meal yok.' ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, İsraille yüzdelik beniz anlaşıldığının söylenemeyeceğini belirterek, yürütüm ve bilgileri ile ilgilendiren konuların olduğunu, bunların da müşterek ahir toplantıda gündemde olacağını kaydetti.

'Rusya adımlar atarsa ilişkilerimizi normalleştiririz'

Rus uçağının düşürülmesi sonra şu an gelinen noktada, Rusya'nın geçmiş zamanlardaki kabil birey olmayıp henüz aklı ak davrandığını aktaran Çavuşoğlu, 'Bu iyiye işaret. Rusya'nın sakıt tayyare meselesini şahsileştirdiğini kaydetti. Rus uçağının düşmesi bizim istediğimiz müşterek obje değildi. Ancak angajman kuralları belli. O devir da bu mevzuyla ilgilendiren üzüntümüzü, taziyelerimizi en fevk kurda ilettik. Önümüzdeki süreçte Rusya adımlar atarsa, kılıç ilişkilerimizi normalleştiririz' niteleyerek konuştu.

Rusya'nın Türkiye'ye üzerine attığı adımların, iş adamlarına, öğrencilere üzerine icra ettiği uygulamaların on paralık insancasına olmadığını tamlayan Çavuşoğlu “Tüm bunlara karşın Rusya'ya yaptırımlara katılmayan biricik NATO ülkesiyiz. Rusya'nın bunu anlaması lazım” dedi.

Muhabir: Fuat Kabakçı

Kaynak: AA