ANKARA

Ankara Sanayi Odası (ASO) koordinasyonunda kurulan Nükleer Sanayii Kümelenmesi (NÜKSAK) açılış toplantısıyla çalışmalarına başladı.

ASO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Genel Sekreter Yavuz Cabbar, EUAS International ICC Genel Müdür Yardımcısı Cihat Zorlutuna, Akkuyu Nükleer AŞ Direktörü Dr. Kürşad Tosun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ve kümelenmede yer alan çok sayıda sanayici katıldı.

Özdebir, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin elektriğe bağımlılığının her geçen gün arttığını belirterek, en ekonomik elektrik üretiminin nükleer santrallerde gerçekleştiğini bildirdi.

Yenilenebilir enerji kaynakları da dahil olmak üzere tüm elektrik santrallerinin doğada tahribata yol açtığına dikkati çeken Özdebir, "Bunların tek istisnası nükleer santrallerdir. Nükleer santraller sıfır emisyonu olan en çevreci yatırım tesisleridir." ifadesini kullandı.

Elektrikte arz güvenliğinin önemine işaret eden Özdebir, nükleer santrallerin enerji sürekliliği açısından en önemli santraller olduklarını belirtti.

Özdebir, Türkiye'nin, nükleer enerji yatırımlarıyla enerji ihtiyacındaki önemli bir açığı kapatmayı düşündüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bunun için de Akkuyu, Sinop ve Trakya olmak üzere 3 nükleer santral kurulacaktır. Bu nükleer santrallerin maliyeti 60 milyar dolar civarında olacaktır. Bizlerin bu büyük pazardan pay alabilmemiz mümkün görünüyor. Yeter ki firmalarımız bu konuda çaba sarf edip istekli olsunlar."

Muhabir: Erdal Çelikel

Kaynak: AA