Bitdefender Türkiye'den yapılan açıklamada, "Geçmişte tatiller dinlenerek ve teknolojiden uzak kalarak geçirilse de, tatildeyken sosyal medyada fotoğraf paylaşma ve işyeri mailimizi kontrol etme bağımlısı olduğumuzdan beri mahremiyet ve kişisel bilgilere erişime de yeni bir kapı açılıyor. Telefon, dizüstü bilgisayar ve diğer akıllı cihazlardaki bilgiler tatildeyken evde olduğundan çok daha fazla gizlilik ihlaline uğrama riski taşıyor" denildi.

"ŞİFRELER DIŞINDA DAHA ÖNEMLİ ŞEYLER KAYBEDEBİLİRSİNİZ"

Çoğu kişinin, internet erişiminin "masraf anlamına" geldiği için, kısa süreliğine ücretsiz bir ağa katılmanın zararının olmayacağını düşündüğüne işaret edilen açıklamada, "Ancak bu düşünce tamamen yanlış. Siber saldırganlar tarafından kontrol edilen ücretsiz bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda hesaplarınızın şifreleri dışında daha önemli şeyleri kaybedebilirsiniz, örneğin cihazınızdaki kritik bilgileri" uyarısı yapıldı.

Bitdefender açıklamasında, güvenli bir tatil geçirmeniz için risk taşıyan 5 Wi-Fi erişim noktası şöyle sıralandı:

1. Havalimanları: Havalimanlarında gerçekleştirilmiş sosyal deneylerde birçok kişinin güvenli olmayan "Free Airport Wi-Fi" ve benzer isimli ağlara hem mobil cihazları hem de dizüstü bilgisayarları ile bağlandıkları görüldü. Havaalanlarındaki fiziksel güvenlik çok sıkı olsa da, dolandırıcı Wi-Fi erişim noktaları söz konusu olunca hala iyileştirilmesi gereken noktalar mevcut. Güvenli olmayan ve siber saldırganlarca kontrol edilen bu ağlara bir kere bağlandığınızda, saldırganlar şifrelerinizi toplamaya başlayabiliyor.

2. Toplu Ulaşım: Bir turist olarak muhtemelen bir yerden bir yere giderken tren ya da benzer bir toplu taşıma aracı kullanacaksınız. Dolandırıcı ve saldırganlar tarafından idare edilen Wi-Fi erişim noktaları tren garları ve hatta sizin masum otobüs durağında bile yer alıyor olabilir. Bulunduğunuz yer ne kadar turist ile dolu bir bölge ise, saldırganlar verilerinize ve hatta cihazlarınıza erişim sağlamak için bir o kadar çaba göstereceklerdir.

3. Oteller: Misafirler içinde otelin adının geçtiği ağ isimlerinden şüphelenmedikleri için oteller de saldırganların kötü amaçlı Wi-Fi ağları için en popüler alanlardan biri. Bu nedenle resepsiyonu arayarak resmi Wi-Fi ağının ismini ve şifresini sormak iyi bir fikir olabilir. Şifresiz ve benzer isimli bir Wi-Fi ağını tespit ettiğinizde yapabileceğiniz en iyi şey, yetkililere bildirmektir.

4. Plajlar: Havuz kenarında ya da sahildeyken, bir selfie paylaşma dürtüsüne kapıldığınızda, durum güncellemesinde bulunacağınızda yada banka işlemleri gerçekleştireceğinizde açık bir Wi-Fi ağında olmadığınızdan emin olun. Bu ağın bir dolandırıcı tarafından açılmış ve büyük balığı yakalama peşinde olabileceği, hesaplarınıza ve hatta banka bilgilerinize ulaşabileceği ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.

5. Kahve Dükkanları ve Cafeler: Tatildeyken tam anlamıyla şehri keşfetmeye başlamadan önce, muhtemelen kaldığınız yere yakın bir kahve dükkanına uğrayıp sosyal medya profilerinizde gezinmek ve belki de bir kaç e-mail okumak isteyeceksiniz. Böyle mekanlar genellikle bedava Wi-Fi bağlantısı sunduklarından kullanıcılar tereddüt etmeden bu ağa bağlanıyorlar. Oysa bir saldırgan kahve dükkanının ismiyle ya da buna benzer bir şey ile bir ağ açmış ve bağlantı kurulduğu andan itibaren sanal gezintinizi kayıt ediyor olabilecekken bu çok da iyi bir fikir değil.

"Mobil veri kullanın"

Bitdefender açıklamasında, bu sorunların yaşanmaması için, "Gerçekten online bir işlem yapmanız gerekiyorsa, mobil veri ağınızı kullanın ve eğer bir Wi-Fi ağına bağlanmak zorundaysanız, mobil güvenlik çözümü içeren bir VPN ile bağlantı kurduğuna emin olun. Aksi halde sadece hesaplarınızı değil, tatil paranızı da riske atabilirsiniz" önerisi yapıldı.

Kaynak: HABER7.COM