KUDÜS

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Başkanı Şeyh Azzam el-Hatib, Mescid-i Aksa'daki durumu yakından takip ettiklerini söyledi.

AA muhabirine konuşan Hatib, "İsrail yönetimi önceki gün Aksa'nın kapılarını açtı ve Müslümanların içeri girmesine izin verdi. Aksa'daki durumu yakından takip ediyoruz. Bizim önemsediğimiz konu Aksa'nın kapılarının açık olması ve içeriye özgür ve hiçbir baskıya maruz kalmadan girilebilmesidir." dedi.

Aksa'nın içindeki şadırvanlara açılan El-Mathara Kapısı'nın ise dün ve bugün kapalı olduğu gözlendi. Vakıflar İdaresinden yetkililer, Mathara Kapısı'nın açılması için İsrail polisiyle görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Öte yandan görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğu iddiasıyla öldürülen 3 Filistinlinin yakınlarından bazı kişilerin Aksa'ya girmesine engel oldu.

Son iki haftada neler yaşandı?

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Aksa'nın kapılarında toplanarak namazlarını burada eda ederken, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalıyordu.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırılmıştı.

Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine önceki gün ikindi namazı için Harem-i Şerif'e gelmiş ancak, İsrail polisi önce Aksa'nın bazı kapılarını açmamıştı. Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine Mescid-i Aksa'nın tüm kapıları açılmış ve on binlerce kişi Harem-i Şerif'e girmişti.

İsrail polisi daha sonra Aksa'nın içinde ve dışındaki Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale ederek, Aslanlı (Esbat) Kapısı dışındaki tüm kapıları kapatmıştı.

Polisin müdahalesinde yüzden fazla Filistinli yaralanmıştı.

Muhabir: Gülşen Topçu

Kaynak: AA