Çetinkaya'nın, "gerekirse, ek parasal sıkılaştırma yapabilecekleri" uyarısında bulunduğu konuşmasının öncesinde 3.67 - 3.68 lira aralığında hareket eden dolar, konuşmadan hemen sonra 3.70 liranın üzerine çıktı. Doların çıkışı daha sonra da sürdü ve 3.7452 liraya kadar yükseldi.

Dolardaki tırmanışa bağlı parite etkisiyle yükselen euro da 3.87 - 3.88 lira aralığından, 3.9488 liraya kadar yükseldi. Daha sonra dolar 3.73 - 3.74 lira, euro da 3.94 - 3.95 lira aralığında hareket etmeye başladı. Doların bir günlük artışı yüzde 1.5'i, euronun artışı da yüzde 1.4'ü buldu.

ABD verilerinin Fed'i 14-15 Mart toplantısında faiz artırmaya giderek yaklaştırdığına işaret eden piyasa analistlerine göre, Çetinkaya'nın konuşmasından, Fed'in olası bir faiz adımına karşı atılacak bir önleyici adım konusunda "sinyal çıkmadığı" için dolar yükselişe devam etti.Analistlere göre, olası Fed faiz artırımına karşı önlem alınmaması, bölgedeki jeopolitik riskler nedeniyle lirayı giderek zayıflatıyor. Analistler, Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay başkanlarının Antalya'da buluşmalarının ardından, jeopolitik risklerin azalacağı beklentisiyle doların 3.68 liranın da altına gerilediğine işaret ediyor.

TSK'dan dün yapılan yapılan yazılı açıklamada, "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ev sahipliğinde, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Francis Dunford ve Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Vasilyeviç Gerasimov'un katılımıyla Antalya'da üçlü bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki güvenlikle ilgili ortak konular görüşülmektedir" denilimiş ve açıklamanın etkisiyle lira güç kazanmıştı.

Kaynak: DHA