İSTANBUL - Ali Atar

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Nisan 2018'deki oda seçimlerinde adaylığına ilişkin, "Arkadaşlarımızın (Yönetim Kurulu) bize vermiş olduğu yetki mayısa kadar... Mayıstan sonra başka bir arkadaş oraya gelir." dedi.

Öztürk Oran, İTO'nun 2018 i̇ş programı ve bütçe görüşmelerinin ele alındığı toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum İbrahim Çağlar ile birçok anısı olduğunu, 8 yıl İTO'da birlikte çalıştıklarını anlattı.

Oran, "Merhum Çağlar, ben eleştirdiğim zaman eleştirilerimden bir mana çıkarmazdı, kırılmazdı, darılmazdı. Hatta ben kendisine bizzat söyledim; 'Benim eleştirilerimden kırılacak, darılacak olursan, ben eleştirmeyeceğim. O da 'Eleştirmezsen kırılırım, darılırım. Sen eleştirmene devam et, sen bizim abimizsin' derdi. Böyle bir diyalogumuz vardı." şeklinde konuştu.

Gelecek yılın nisan ayında yapılacak oda seçimlerinde aday olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Oran, "Arkadaşlarımızın bize vermiş olduğu yetki mayısa kadar... Mayıstan sonra başka bir arkadaş oraya gelir." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, bir ve beraber olarak 2017'de ekonomiyi çok iyi seviyelere getirdi"

Öztürk Oran, Türkiye'nin, etrafında olup bitenlere, ABD'nin tutumuna ve bugünkü olumsuzluklara rağmen "bir" ve "beraber" olarak 2017'de ekonomiyi çok iyi seviyelere getirdiğini söyledi.

Büyümenin son çeyrekte de üçüncü çeyrekten aşağıya düşmeyeceğine inandığını ifade eden Oran, "Biz millet olarak beraber olduğumuz zaman çok iyi şeyler yapabiliyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Batı, ekonomik yönden aşağı doğru giderken, biz sürekli yukarı gidiyoruz. Hep söylerdik, 'Çin ve Japonya'dan sonra üçüncüyüz.' Ama şimdi 'Türkiye olarak biz dünyada birinciyiz ve birinci olmaya da devam edeceğiz' diyoruz." şeklinde konuştu.

"İnşallah kamunun başka katılım bankaları da olur"

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı da olan Öztürk Oran, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanmakta olan Faizsiz Finans Kanun taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, faizsiz bankacılık sisteminin yıllarca çok fazla büyüyemediğini, kamunun bu sisteme girmesiyle düzenleme yapıldığını söyledi.

Oran, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz de faizsiz sisteme önem veriyor. Bu sistem ekonomimize katkı yapacak, ekonomimize daha reel olarak çok şey sağlayacak. Bu ülkede faizli banka olduğu gibi, faizli banka ile çalışmak istemeyen insanlar için faizsiz bankanın olmasından daha doğal bir şey yok. Bütün amaç, yastık altındaki altınları ve dövizleri ekonomiye kazandırmaktı. Biz bu yastık altındaki paraları ekonomiye kazandırdıkça Türkiye büyüyecek, gelişecek ve dünyadaki saygın yerini alacaktır."

Katılım bankalarının sektördeki payının şu anda yüzde 5 olduğunu belirten Oran, "Biz istiyoruz ki dünyadaki payı olan yüzde 15’lere çıkaralım. Kamunun 2 katılım bankası var. İnşallah kamunun başka katılım bankaları da olur." dedi.

Kaynak: AA