İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ifade vermeye gitmeyen HDP'lilere yönelik operasyona ilişkin, "Bunlar şimdi mahkemeye çıkarıldılar, devam etmekte olan hukuki bir süreç var. Biz de medyadan takip ediyoruz, bu arkadaşların bir kısmı tutuklanıyor bir kısmı serbest bırakılıyor. Mahkemenin sonuçlarını görmek lazım." dedi.

Kurtulmuş, Maltepe Sahili Etkinlik Alanında düzenlenen "Ordu Günleri"nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gözaltına alınan HDP'li milletvekillerine ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, değerlendirme yapma noktasında olmadıklarını ve devam eden bir hukuki süreç bulunduğunu söyledi.

"Maalesef HDP'li arkadaşlar çağrılara uymadı"

Numan Kurtulmuş, dosyaları olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili Parlamentoda bir Anayasa değişikliği yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bu Anayasa değişikliğinden sonra CHP, MHP, HDP ve AK Parti'den çok sayıda milletvekiliyle ilgili savcılıklar gelip ifade vermeleri yönünde çağrıda bulundu. HDP'li milletvekillerinin dışındaki mesela MHP ve CHP'nin genel başkanları ve AK Parti milletvekilleri dahil olmak üzere diğer milletvekilleri geldiler, dosyalarıyla ilgili savcılıklarda ifadelerini verdiler ve çağrılara uydular. Maalesef HDP'li arkadaşlar, bu çağrılara uymadıkları için ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından ifadeleri verilmek üzere gözaltına alınmalarıyla ilgili kararlar çıkartıldı."

Dün gece itibariyle gözaltıların uygulandığını anımsatan Kurtulmuş, "Bunlar şimdi mahkemeye çıkarıldılar, devam etmekte olan hukuki bir süreç var. Biz de medyadan takip ediyoruz, bu arkadaşların bir kısmı tutuklanıyor bir kısmı serbest bırakılıyor. Mahkemenin sonuçlarını görmek lazım. Tek tek her biriyle ilgili başka başka dosyalar var. Bu dosyalara göre savcılar taleplerde bulunuyorlar ve ilgili yargıç arkadaşlar da kararlarını veriyor. Böylece Anayasa değişikliği ile başlamış süreç devam ediyor. Belki de bu son gözaltılarla bu süreç de kapanmış olur." değerlendirmesinde bulundu. 

Muhabir: Semra Orkan, Andaç Hongur

Kaynak: AA