MUSA KESLER İstanbul

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki 3. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Saim Köroğlu, duruşmada avukatların beyan verirken ya da savunma yaparken ayağa kalkmalarından rahatsız olunca duruşma salonundaki avukatların oturduğu masanın üzerine “Meslektaşız, CMK’ya göre ayağa kalkmanıza gerek yok!” diye bir yazı koydurdu. Hakim Köroğlu yazısında “Sizden böyle bir beklentimiz yok, ayrıca bu durumdan rahatsız oluyoruz” dedi.
Manavgat 3. Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonunda avukat sırasının üzerine yerleştirilen hakim Köroğlu’nun uyarı yazısı şöyle:
“Sayın avukat meslektaşım, bildiğiniz gibi tanık ve bilirkişiler tarafından yemin edilirken ve nihai hüküm açıklanırken hariç, duruşma sırasında ayakta durmayı zorunlu kılan bir hüküm kanunlarımızda bulunmamaktadır. Bu sebeple, savunma ve diğer usuli işlemler sırasında da ayakta bulunmanız gerekmemektedir. Sizlerden böyle bir beklentimiz olmadığı gibi esasen bu durumdan rahatsız olduğumuzu bilmenizi isteriz.
Duruşmadaki disiplinin temini, mahkemenin mehabetini korumak ve özelikle mağdur tarafın adalete güveninin azalmaması için teamülen sanıkların sadece savunmaları sırasında ayakta bulunmalarına yönelik uyarılarımız olmaktaysa da bu husus sizinle ilgili değildir, teşekkür ederim.”

‘Sembolik ve büyük bir adım’
Prof. Dr. Metin Feyzioğlu (Ankara Barosu Başkanı): “Biz avukatlar olarak savcıyla birlikte yargının kurucu unsurunu oluşturduğumuz halde, hakimlerin karşısında savcıdan farklı muamele görmekten rahatsızız. Bu rahatsızlığımız şahsi bir rahatsızlık değil. Sistem adına derinden hissettiğimiz bir rahatsızlık. Konuşurken ayağa kalkmak hem mahkemeye saygıdır, hem de konuşmanın etkisini artırır. Ama savcıya böyle bir zorunluluk yüklemeksizin, avukata zorunluluk yükleyen uygulama hakimin tarafsızlığına aykırıdır. Ben sayın Manavgat hakiminin bu uygulamasını mahkemenin tarafsızlığını sağlamaya yönelik, sembolik önemi olan büyük bir adım olarak görüyorum. Esaslı çözüm savcıyla avukatı aynı seviyede oturtmaktır.”

‘Takdir edilecek uygulama’
Prof. Dr. Hakan Hakeri (Ceza hukuk uzmanı): “Eskiden beri bir gelenek olarak avukatları ara karar verilirken ayağa kaldırılıyor. Halbuki bunun için yasal zorunluluğu yok. Varsa bile bu yasa savcıları da kapsıyor. Ama savcılar ayağa kalkmıyor. Savcılar kürsüde otururken, avukatlar aşağıda oturuyor. Bu konuda sık sık tartışma ve protestolar yaşanıyor. Bu hakim beyin uygulaması takdir edilecek bir uygulama. Keşke diğer hakimler de bu kadar hassas olsa, avukatları da meslektaş olarak görse...”

‘Olması gereken bu’
Ayşegül Mermer (Avukat): “Olması gereken zaten bu. Ancak Türkiye’de avukatların kanundaki yeri ile mahkemelerdeki fiili durumu arasında ciddi fark var. Mahkeme ve iddia makamı konumlarını kullanarak savunma üzerinde fiili bir üstünlük kuruyor. Ayakta beyan verme ve savunma yapmak da yıllardır devam eden ve artık normal hale gelmiş uygulamalardan... Hakimi tebrik etmek lazım, gerçeken hukukun üstünlüğüne inandığı için...”


milliyet