BEYRUT

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Lübnan'da yaşayan Filistinli mültecilerin sayısının 174 bin 422 olduğunu açıkladı.

Filistinlilerin 70 yıllık dramı yürek burkuyor Tarihin en kanlı olaylarından 'Sabra ve Şatilla Katliamı'Lübnan'daki Filistinli mülteci kampında çatışma: 1 ölü, 4 yaralı

Lübnan'da yaşayan Filistinli mülteciler hakkında hazırlanan rapor için başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda düzenlenen programda konuşan Başbakan Hariri, "İlk defa gerçekleşen nüfus sayımı sayesinde Lübnan'da yaşayan Filistinli mültecilerin sayısının 174 bin 422 olduğunu net bir şekilde açıklıyoruz." dedi.

Lübnan- Filistin Diyalog Komitesi tarafından, Filistin Merkez İstatistik Bürosu ve Lübnan Merkez İstatistik İdaresinin desteğiyle hazırlanan raporun sunumuna, milletvekilleri, Lübnan ve Filistin siyasi liderleri, uluslararası örgütlerin başkanları, iki ülkenin sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve araştırmacılar katıldı.

Başbakan Hariri, şu ana kadar açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, "Filistinli mültecilerin sayısı bazı kesimler tarafından siyasi bir araç olarak kullanılıyordu. Yapılan bu çalışma sayesinde elimizde ilk defa net rakamlar var." diye konuştu.

İlk defa böyle bir çalışma yapılmasının önemli bir aşama olduğunu, sorunların çözümü için projeler ve planlar hazırlamaya katkıda bulunacağını vurgulayan Hariri, sözlerine şöyle devam etti:

"Filistinlilerle dayanışma, direnişlerine destek vermekten önce insani bir görevdir. Lübnan'daki 12 Filistin mülteci kampındaki durumun her yönüyle dramatik hale geldiğini gören Lübnan devleti, bu konuda gerekli çalışmaları yapacaktır."

Yaklaşık 500 kişinin katılımıyla 6 ayda tamamlanan raporda, Filistinlilerin yüzde 45,1'inin mülteci kamplarında, kalan yüzde 54,9'unun ise kamp dışında yaşadığı bilgisi yer aldı.

Raporda ayrıca, kampların ayrı ayrı nüfusları, Suriyelilerin sayısı, işsizlik oranları gibi bilgiler grafikleriyle gösteriliyor.

Lübnan'daki Filistinli mültecilerin sayısı hakkında uyuşmazlık

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) Mart 2016'da yayımladığı rakamlara göre, Lübnan'da 459 bin 292 Filistinli mülteci yaşıyor.

İçişleri Bakanlığı ve belediyeler tarafından Aralık 2016'da açıklanan rakamlara göre ise Lübnan'da 592 bin 711 kayıtlı Filistinli mülteci yaşıyor.

Lübnan'da yaşanan iç savaş ve siyasi krizler nedeniyle 1932'den beri genel nüfus sayımı yapılamıyor.

Lübnan'da yaşayan Filistinli mülteciler

Lübnan'daki Filistinli mültecilerin büyük bölümü, ülke geneline dağılmış, altyapı ve sosyal imkanların çok kısıtlı olduğu 12 kampta hayatlarını sürdürüyor.

Filistinli mültecilerin, İsrail'den sonra en fazla hak ihlaline maruz kaldığı ülke Lübnan'da, "Filistinlilerin, 2001 yılından itibaren mülk edinmeleri, sahip oldukları mülkü çocuklarına bırakma hakları, doktorluk, avukatlık, eczacılık gibi 20 mesleği yapmalarına" izin verilmiyor.

Muhabir: Muhammed Ali Akman

Kaynak: AA