Bakan Mehdi Eker, "Biz diyoruz ki, 'Türkiye'de Kürt meselesi var, tüm vatandaşlarımızın sorunudur. Biz bunu çözeceğiz, bunu barış içerisinde çözeceğiz" dedi.

ANKARA - Sarp Özer

Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 100. yıl dönümü hedefi kapsamında yaptığı atılımlar çerçevesinde oluşturulan yenilikten biri olan AA Editör Masası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i ağırladı. Eker, Editör Masası'nda, AA'nın yurt dışı temsilcileri, bölge müdürleriyle Ankara'da görev yapan birim editörlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Demokratik açılım sürecinin Türkiye'deki birçok ezberin bozulmasını sağlamasına rağmen terör örgütünün saldırılara devam etmekteki amacının sorulması üzerine Bakan Eker, ''Bir Kürt sorunu var, doğrudur. Tarihsel olarak bu topraklarda gelişmiş, geçmişten itibaren yapılan bir takım hataların büyüttüğü, beslediği, doğurduğu, geliştirdiği bir sorun. Bu bir sorundur ve hepimizin sorunudur'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın soruna ilk defa bir başbakan olarak tarif getirdiğini ve sahiplendiğini vurgulayan Eker, şöyle konuştu:
''Bunu biz Türkiye'deki tüm vatandaşlarımızın ortak bir sorunu olarak tarif edip bunu ortak bir şuurla hep beraber çözmemiz gerektiğine işaret etti. Bir takım adımlar atıldı. Bu bir sorun, Kürt sorunu. Ama PKK'ın aslında yaptığı başka bir şey. PKK'nın, terör örgütünün ve onun bir takım uzantılarının onların politik çıkarlarının söz konusu olduğu başka bir alan var. Orada belki hem kendi politik çıkarları hem bunların bir takım uluslararası bağlantıları, yani uluslararası güç ve çıkar odaklarının ilişkileriyle de beslenip, oradan gelişen başka bir şey var. Onlar Kürt sorununun barış içinde çözülmesini istemiyorlar. Çünkü gaye o değil. Gaye Kürt sorununun çözülmesi değildir çünkü bunlar Kürt sorunun varlığından beslenen bir grup.''



Kurşun sıkana, 'Ne iyi ettiniz elinize sağlık' diyecek haliniz yok
''Hükümet olarak demokratikleşme süreci konusunda yeni bir politikanız, yeni bir hamleniz olacak mı?'' sorusuna Bakan Eker, bir stratejilerinin olduğunu bunun da farklı boyutları içerdiğini bildirdi. Eker, şunları kaydetti:
''Bizim stratejimiz şu, onda bir değişiklik olmaz. Biz diyoruz ki, 'Türkiye'de Kürt meselesi var, tüm vatandaşlarımızın sorunudur. Biz bunu çözeceğiz, bunu barış içerisinde çözeceğiz, bunu demokratikleşme ve sivilleşmeyi yaygınlaştırmak, geliştirmek suretiyle çözeceğiz, yeni yasal düzenlemeler yapmak suretiyle çözeceğiz, yeni bir takım uygulamalar yapmak suretiyle çözeceğiz.
Bu işin bir tarafıdır. Biz bunu yapmaya uğraştığımızda karşımıza bir de şiddet ve terörle buna mukabelede bulunan ve bunu engellemeye çalışan güç var. Bunlarla da silahlı bir mücadele yapacağız. Size kurşun sıkana, mayın patlatana, bomba atana, 'Ne iyi ettiniz elinize sağlık' diyecek haliniz yok. Biz öteden beri şunu söyledik; 'Bizim muhatabımız bu sorunun çözülmesinde bütün Kürt vatandaşlarımızdır, bütün Türk vatandaşlarımızdır yani vatandaşlarımızın kendisidir, muhatabımız onlardır.'' 
Eker, gelişmeler karşısında farklı adımların atıldığını, gerekenin yapıldığını da söyledi.

BDP'nin tarzı
Medyada konuyla ilgili sivil siyasetin kullanılacağına yönelik iddiaların yer aldığının belirtilmesi üzerine Bakan Eker, ''Aslında bu, bugünün işi değil, biz öteden beri hep bunu söyledik'' dedi. Mehdi Eker, şöyle devam etti:
''BDP belki de dünyada eşi benzeri olmayacak bir tarzda, yani bir siyasi parti, seçilmiş bir siyasi parti onun temsilcileri, onun milletvekilleri 'Muhatap ben değilim, muhatap başkası' diyebiliyordu. Böyle bir şey. Kendini aslında bir manada reddeden, inkar eden, misyonunu, milletten aldığı desteği görmeyen, onu bir referans olarak kabul etmeyip bir şekilde arkasında var olduğu bilinen silahlı terör örgütünü işaret eden veya onların sözcülerini işaret eden bir yaklaşım benimseniyordu. Bu alışılmış bir şey değil. Sivil, demokratik bir yaklaşımla izah edilebilecek bir şey değildi. Biz başından beri bunun uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.''

A.A