PEKİN

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinin (IRCICA) organizasyonuyla Çin'in başkenti Pekin'de yapılan "Çin ve İslam Dünyası: Medeniyetlerin Etkileşimi" uluslararası sempozyumu sona erdi.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) Batı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsünde (IWAAS) düzenlenen kapanış oturumuna IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren ve IWAAS Genel Direktörü Prof. Yang Guang'ın yanı sıra çok sayıda uluslararası akademisyen ve bilim insanı katıldı.

Doç. Dr. Eren, kapanış konuşmasında halklar arasındaki dostluk ilişkilerinin politik konuların üstünde olduğunu vurguladı.

Kafirun Suresi'nin 6 ayetindeki "Sizin dininiz size, benim dinim bana." ifadelerini hatırlatan Eren, medeniyetler arası etkileşimin kazanımlarına odaklanılması gerektiğini bildirdi.

İslam dünyasının ortak inşa edeceği "Kuşak ve Yol" projeleri ele alındı

Eren, "Din, dil veya ırk ayrımı gözetmeksizin insanlığı tehdit eden küresel teröre karşı tüm halkların kenetlenmesi büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

IWAAS Genel Direktörü Prof. Yang da IRCICA'nın Çin ve İslam Dünyası sempozyumlarını hayata geçirmekteki çabasını takdirle karşıladıklarının altını çizerek Eren'e bu süreçteki üstün gayretlerinden ötürü teşekkür etti.

Merkezi İstanbul'da bulunan ve İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren IRCICA'nın düzenlediği Çin ve İslam medeniyeti sempozyumlarının ilki, 2013'de Pekin'de, ikincisi de 2015'de İstanbul'da düzenlenmişti.

İki gün süren sempozyumda Çin ve İslam dünyası arasındaki tarihi ilişkiler, medeniyetler arası etkileşim, bölgesel kontrol, Çin ve İslam dünyasının ortak inşa edeceği "Kuşak ve Yol" projeleri ve uluslararası sistemin dönüşümü başlıkları ele alındı.

Bir sonraki sempozyumun, 2019'da İstanbul'da düzenlenmesi bekleniyor.

Kaynak: AA