Hıristiyan alemi, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün olduğuna inanılan Paskalya Bayramı’nın arife günü olan Hayırlı Cuma’yı dünyanın dört bir yanında farklı kültürel öğelerle yüklü ayinlerle kutladı. En sembolik ayinlerden biri Kudüs’ün eski şehir duvarları içerisinde yer alan, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği tepe ve gömüldüğü yer olduğu söylenen Yeniden Diriliş Kilisesi’nde düzenlendi. Binlerce Hıristiyan eski şehir içerisinden kafile halinde kiliseye doğru yürüdü. Osmanlı döneminden kalma bir gelenekle ön sıralarda altınla süslü siyah elbiseler giyen ve Kudüs’ün Katolik Patriği’ni korumakla görevlendirilen Filistinli muhafızlar bulundu.

Sevilla’da tövbekârlar

Filipinler’de de onlarca kişi çarmıhlara kendilerini çivileyerek Hz. İsa’nın çarmıha gerilişini canlandırdı. Meksika’nın Cancun kentinde ise bir yandan turistler denize girerken bir yandan da plajın kenarında çarmıha geriliş sahnesinin yeniden yaşatıldığı etkinlikler yapıldı. Küba’da ülkeyi iki hafta önce ziyaret eden Papa’nın özel talebiyle 1959 Devrimi’nden bu yana ilk kez Hayırlı Cuma anıldı, ancak Kiliseler dolmadı.

İspanya’da en görkemli etkinliklerin yapıldığı Sevilla kentinde her yıl olduğu gibi yine “Nazarenos” adı verilen tövbekârlar tipik kukuletalı kostümleriyle kafileler halinde yürüdü. Gece ise Kilise’de mumlarla yapılacak ayinlerde Hz. İsa’nın dirilerek göğe yükselişi kutlamaları yapılacak.


taraf