Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aralarında zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen kanun ile kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan kanunun da bulunduğu dört kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran 6287 sayılı ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan 6289 sayılı ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u, sabıka kayıtlarının kaymakamlıklarca verilmesine olanak sağlayan 6290 sayılı ''Adli Sicil Kanunu ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''u ve koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesini öngören 6291 sayılı ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdi.

İşte Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı o yasaların ayrıntıları... 

“4+4+4” Eğitim Yasası

Onaylanan yasalardan biri kamuoyunda uzun süre tartışılan ve ''4+4+4'' olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" oldu.

“4+4+4” Neler Getiriyor?

4+4+4 yasası önemli yapısal değişiklikler içeriyor. Buna göre;

- Zorunlu eğitim kesintili olarak 12 yıla çıkacak.

- İlk 4 yıl ilkokuldan, ikinci 4 yıl ise ortaokuldan oluşacak. Sonraki 4 yıl ise Lise şeklinde kademelendirilecek.

- İlköğretim çağı 6 ila 13 yaşları arasındaki çocukları kapsayacak.

Okula Başlama Yaşı 60 ile 72 Ay

- İlköğretime başlama yaşının tabanı 60 ay, tavanı 72 ay olarak belirlenecek.

- Öğrenciler ortaokulla birlikte seçmeli ders alabilecek.

- Meslek liselerine üniversite sınavında alanlarına yönelik tercihlerde verilen ek puan ise kaldırıldı.

- Meslek liselerine üniversiteye girişte uygulanan katsayı eşitsizliği kaldırıldı.

Toplu Sözleşme Yasası

Cumhurbaşkanı Gül, memurların merakla beklediği, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'' da onayladı.

Bu yasayla birlikte zamlı maaş için memur konfederasyonları ve hükümet toplu sözleşme masasına oturacak.

Toplu sözleşme masasında imza yetkisi en çok üyeye sahip konfederasyonun, yani Memur-Sen'in olacak.

Sendikalarla hükümetin anlaşamaması durumunda devreye hakem heyeti girecek.

Hakem heyetinin verdiği kararlar bağlayıcı olacak ve nihai karar alınacak.

Zam 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacağı için 5,5 aylık fark birden ödenecek.

Denetimli Serbestlik Yasası

Köşk'ten onay alan üçüncü yasa ise ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' oldu. 

Yasa ile koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az kalan hükümlüler cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilecek.

Bu sürede hükümlünün denetimi elektronik kelepçeyle sağlanacak. 15 bin hükümlünün bu yasa kapsamında serbest bırakılması bekleniyor.

Ömür Boyu Sabıka Kaydına Son

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sabıka kayıtlarının kaymakamlıklarca verilmesine olanak sağlayan 6290 sayılı ''Adli Sicil Kanunu ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu"nu da onayladı.

Yasaya göre, ağırlıklı olarak Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce verilen sabıka kayıtlarını artık tüm kaymakamlıklar verebilecek.

Yasa, adli sicil kayıtlarının saklanmasına ilişkin süreleri değiştiriyor. Buna göre mevcut kanunda 80 yıl olan mahkumiyetlerin arşivde saklama süresi 15 ve 30 yıla indiriliyor.

Ayrıca Yasayla, Spor Toto ve Bank Asya Ligindeki kulüplerin elektronik bilet uygulamasına geçilmesine ilişkin takvimde değişikliğe gidildi. Kulüplerin, Sporda Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda uygulamaya geçilmesi için öngörülen süre 14 Nisan 2012'ye uzatıldı. 

TRT