Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Körfez Geçiş Projesi'nin iri miktarda amade bulunduğunu belirterek, 'İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye dayanaklık etmek yüzdelik 70'lerin üstünde gözüküyor' dedi.

Yıldırım, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Çandarlı Limanı ile ilişik çalışmaların sürdüğünü tabir ederek, altyapının iri miktarda bittiğini, üstyapının ise yap-işlet-devret modeliyle yapılması düşüncesince sürecin başladığını bildirdi.

Çandarlı Limanı'nın üstyapı emekleri düşüncesince bu senenin ortalarında ihaleye çıkacaklarını tabir fail Yıldırım, 'Üç hamle biçiminde yapılacak. Birinci hamle tamamlandığında kısaca 4 milyon taşımalık kapasitesine ulaşacağız lakin sonuncu adına 10 milyonun dair çıkacak. Bununla ilişik hazırlıklarımız sürüyor. Sadece limanın yukarı yapısının yapılması değil, birlikte taraftan da karayolu ve demiryolu bağlantılarının anne erişim ağlarına bağlanması anlamında de ister Karayolları Genel Müdürlüğümüz ister TCDD Genel Müdürlüğümüz çalışmalarını eş anlı sürdürüyor' diyerek konuştu.

'Projelerin gecikmesini önleyecek tedbirleri alacağımıza lakırtı verdik'

Yıldırım, İzmir Körfez Geçiş Projesi'ni İstanbul'un geçit geçişi ve Marmaray planlarına benzeterek, ikisinin birlikte arada toprak alacağı, birlikte bölümü kükremek altından birlikte yönünü da denizin üstünde güreşçi köprüsü gibi planlandığını anımsattı.

Projenin iri miktarda amade bulunduğunu dile getiren Yıldırım, 'Gerek plan emekleri ister müzakere emekleri tamamlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci bitmeme ediyor. Bir taraftan İzmir halkoyu projeyi değerlendiriyor, eleştiri ediyor. Olumlu, negatif değerlendirmeler yapılır lakin şu anne denli meydana getirilen İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye dayanaklık etmek yüzdelik 70'lerin üstünde gözüküyor. Şehrin iri birlikte kesimi, projenin İzmir düşüncesince aşırı hayır olabileceği kanaatinde. İzmir'in başta kuzey-güney trafiğini rahatlatacağı, süreyi aşırı kısaltacağı anlamında izahat geliyor. Bu cesurluk donör birlikte şey. Biz İzmir'e, İzmirlilere karşın birlikte iş yapmayız. Ne devir bu iş bitmiş olacak derse, kılıç o devir doğrudan gereğini yaparız' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA