ANKARA

Yurt içinde cevherden her tür ve şekilde üretilen altın, Türkiye'de kurulu rafinerilerde rafinaj işlemine tabi tutularak, standart işlenmemiş altın haline getirilecek ve bu işlemin ardından 7 iş günü içinde İstanbul Altın Borsası Takas Merkezine teslim edilecek. Söz konusu altınların borsanın ilgili piyasasında alım satımı gerçekleştirilecek.

Hazine Müsteşarlığının "Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, standart işlenmemiş kıymetli madenin tanımı, "Belirlenen en az saflık ayarını haiz, işlenmemiş barlar veya külçeler halindeki altın, platin ve paladyum ile bar, külçe veya granül halindeki gümüş" olarak değiştirildi.

Tebliğ ile cevherden kıymetli maden üretimine de açıklık getirildi. Bu kapsamda, yurt içinde cevherden her tür ve şekilde üretilen altın, Türkiye'de kurulu rafinerilerde rafinaj işlemine tabi tutularak standart işlenmemiş altın haline getirilecek ve bu işlemin ardından 7 iş günü içinde İstanbul Altın Borsası Takas Merkezine teslim edilecek. Borsanın ilgili piyasasında söz konusu altınların alım satımı yapılacak.

Altın dışındaki kıymetli madenlerin, Türkiye'de kurulu rafinerilerde rafinaj işlemine tabi tutularak standart işlenmemiş kıymetli maden haline getirilmesi halinde de bu işlemin ardından 7 iş günü içinde Borsa Takas Merkezine teslim edilmesi ve Borsanın ilgili piyasasında alım satımının gerçekleştirilmesi gerekli olacak.

Altın dışındaki standart dışı kıymetli madenlerin, Borsa tarafından belirlenecek işlem esasları dahilinde, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü veya bu Kurumun belirleyeceği kuruluşlarca düzenlenecek ayar raporunda yer alan miktarlarına göre işlem yapılmak suretiyle Borsanın ilgili piyasasında alım satımı gerçekleştirilecek.

Muhabir: Zeynep Akyıl

Kaynak: AA