İstanbul Gaziosmanpaşa’da Bakanlar Kurulu’nun kentsel dönüşüm için acele kamulaştırma kararı alması vatandaşın tepkisini çekti. Belediyenin istediği fiyatı belirlediği daireye, sahibi razı olmasa da kamulaştırma uygulanacağını belirten vatandaşlar, kararın iptali için mahkemeye akın etti.

İstanbul Gaziosmanpaşa’ya bağlı Bağlarbaşı, Sarıgöl ve Yenidoğan mahallelerindeki kentsel dönüşüm projesi için Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı aldı. Daha önce kentsel dönüşüm projesine karşı açtıkları davaları kazanan mahalleliler, 10 Nisan’da başlatılan acele kamulaştırmaya karşı da mücadele edeceklerini belirtiyor. Mağdur olacak vatandaşların haklarını korumak adına kurulan Gaziosmanpaşa Hukukçuları Derneği, “Bölge İdare Mahkemesi’ne ferdi ve toplu olarak binlerce dava açıldı. Her bir mahallede en az 700-800 civarı davacı olduğunu biliyoruz. Tahminiz davacı sayısı 5 bin kişiyi bulmuş durumda.” açıklaması yaptı.

İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Gaziosmanpaşa’daki 5052 parsel için Bakanlar Kurulu’nun “acele kamulaştırma” kararını mahalleliler iptal ettirmek için mahkemenin yolunu tuttu. Kentsel dönüşüm kapsamında 9 bölgenin riskli alan ilan edilmesiyle yaklaşık 30 bin evin etkileneceği belirtiliyor. Kamulaştırma yapılacak olan semtler arasında Yıldıztabya, Yenidoğan, Yeni Mahalle, Silahtarağa, Sarıgöl, Merkez, Küçükköy, Karlıtepe ve Bağlarbaşı mahalleleri yer alıyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne, verilen “acele kamulaştırma” yetkisini hukuksuz bulan mahalleliler, mağdur olduklarını söylüyor. Kamulaştırma kararıyla mağdur olan mahallelilerin haklarını korumak için kurulan Gaziosmanpaşa Hukukçuları Derneği’nin yaptığı açıklamada, 9 mahalle de yaklaşık 4 milyon 300 bin metrekarelik bir alan için kamulaştırma kararı alındığını belirtildi. Toplam 110 bin kişiyi etkileyeceği belirten dernek yetkilisi, “Bu karar 2012 yılından beri riskli alan ilan edilmiş, imar plan araştırması yapılmış, kentsel yenilenme alanı olarak belirlenmiş bölgelerde yaşanan gecikme sebebi için belediyenin talebiyle Bakanlar Kurulu’ndan acele olarak çıkarılmış. Burada mahalle dernekleri, mahalle sakinleri 10 Mayıs’a kadar kararın iptali için başvuruda bulunacak. Ferdi olarak ve toplu olarak binlerce dava açıldı. Her bir mahallede en az 700-800 civarı davacı olduğunu biliyoruz. Şu an tahminiz davacı sayısının  5 bin kişiyi bulmuş durumda.” diye konuştu.

BELEDİYE UZLAŞMAYANLARA KAMULAŞTIRMA UYGULAYACAK

Derneğin yetkilisi, belediyenin yapmış olduğu açıklamalarda kamulaştırma kararı aldırdıklarını, ancak kentsel dönüşüm kapsamında maliklerle görüşüleceğinin belirtildiğini kaydetti. Yetkili, şu bilgiyi verdi: “Yani belediye anlaşmayanlarla acele kamulaştırmayı uygulayacağız demek istiyor. Yani elimize bir sopa aldık ama şimdilik kullanmayacağız demek istiyorlar. Belediye istediği bir fiyat biçtiği daireye sahibi razı olmazsa kamulaştırma uygulanacak. Kamulaştırma kararı esaslı bir müdahale. Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüme gitmiş bazı yerler zaten yıkılmış durumda. Bazı daire sahiplerine verilmesi gereken kira yardımları gecikmiş durumda. Bir yandan bazı kişilere verilen kira yardımları dönemin şartları göre düzenlenmiyor. Her yıl kiraların arttığı bir dönemde verilen kiraların ona göre güncellenmesi gerekiyor.”

Yetkililer bizi mağdur etmesin

30 yıla yakın Gaziosmanpaşa’da yaşayan Mehmet Z. evini zamanında büyük emeklerle aldığını, şimdiyse zorla çıkarılacaklarını söyledi. “Yetkililer bizi mağdur etmesin.” diyen Mehmet Z. oldu bittiye getirilerek acele kamulaştırma tehdidiyle belgesiz, bilgisiz dayatılan rantsal dönüşüme razı olmalarının istendiğini kaydetti. Mehmet Z. bugüne kadar görüşleri ve rızaları alınmadan bütün kararlara karşı dava açtıklarını ve kazandıklarını vurgulayarak, “Buna izin vermeyeceğiz.” dedi. Bir diğer mağdur Mustafa S. de, “Zor bir şekilde evini geçindirmeye çalışan biriyim. Bu evimin karşılığında bir ev verirlerse razı olurum. Ama benden büyük miktarda ek para isterlerse ben parayı ödeyemem.” diye konuştu.

Şakir Tanrıver / YARINA BAKIŞ