CHP’nin evsahipliğinde toplanan Sosyalist Enternasyonel, Arap baharını tartıştı. Bolca ‘sevgili yoldaşlar’ ‘değerli yoldaşlar’ ifadelerinin kullanıldığı Sosyalist Enternasyonel Arap Dünyası Özel Komitesi toplantısında Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu Suriye muhalefetine tam destek verdiklerini söylerken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Arap Baharı sonbahar haline gelmeye başladı” dedi.

CHP’nin evsahipliğinde “Bölgedeki dönüm noktasında: Değişim dönemini başarılı kılmak için ilerici hareketleri güçlendirmek” temasıyla Hilton Otel’de gerçekleştirilen toplantıda Papandreu, Arap baharının beklenenden daha fazla değişim getireceğini belirtirken, demokrasinin yalnızca seçim olmadığını aynı zamanda adalet, kadınlara saygı gibi kavramları da içerdiğini söyledi. Papandreu, Suriye muhalefetini tam olarak desteklediklerini, Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi’nin çalışmalarını olumlu bulduklarını ifade ederek “Krizi, barışçıl bir şekilde çözmek için Suriye rejimi üzerinde baskıyı artırmalıyız” dedi.

‘Yeni emperyalizm’

Kılıçdaroğlu ise konuşmasında bir yandan Ortadoğu halklarının hak ve özgürlük mücadelesi verdiklerini belirtirken, öte yandan değişimin yaratabileceği belirsizliklere dair endişelerinin altını çizdi. “Arap devrimi biraz toplumların kendi iç dinamiklerinden biraz da dış müdahalelerden kaynaklanan nedenlerden dolayı bahar havasını kaybetmeye çoğu yerde bir Arap Sonbaharı haline gelmeye başladı” diyen Kılıçdaroğlu “Bahar bu durumun Arap devrimini sonu belirsiz bir istikamete yönelme tehlikesini beraberinde getirdiğini söyledi.

CHP lideri sözlerini şöyle sürdürdü: “Batılı ülkeler kendileri için korkulu bir rüya gibi gördükleri radikal İslam’a karşı bir çeşit ılımlı İslam modeli ve bu modelde bir ülkeler kuşağı yaratma çabası içinde gözüküyorlar. (...) Arap aleminin zenginliklerinin sömürüsü sözkonusu olacağı zaman bu yeni yönetimlerin demokratik olup olmaması eminim hiçbir kapitalist yönetimin fazla umurunda olmayacak.” Arap baharının bazı çevrelerce yeni bir emperyalizm icad edilmesi için istismar edilmesine karşı çıkılması gerektiğini söyleyen CHP lideri Suriye’yle ilgili olarak ise “Dışardan müdahale ve iç savaş kabul edilmez” şeklinde konuştu.

‘Eyleme dönük destek’

Suriye Ulusal Konseyi’nden Abderrahman AlHaaj ise yaptığı konuşmada “Biz burada eyleme dönük destek istiyoruz” dedi.