ANKARA - KEMAL KARADAĞ

Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK), halk arasında "cücelik" olarak bilinen akondroplazi rahatsızlığıyla yaşamlarını sürdüren vatandaşların "engelli" sınıfında tanımlanması tavsiyesinde bulunuldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, akondroplazi hastası Umut Kösemen, rahatsızlığının, "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"in ekinde yer alan "Özür Oran Cetveli"nde yüzde 40 engel oranı ile yer alması talebiyle 2014'te KDK'ya başvurdu.

Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2014 temmuz ayında başvurana gönderdiği yazıda, söz konusu rahatsızlığa sahip olanların yüzde 40 özürlü olarak değerlendirilmesi yönünde çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaştı.

Geçen süre zarfında herhangi bir adım atılmaması üzerine geçen yıl tekrar KDK'ya başvuran Kösemen, akondroplazi rahatsızlığı yaşayanların engelli sayılmasını talep etti.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü KDK'ya gönderdiği cevapta, akondroplazi tanısına ilişkin engellik oranı tanımlamasının "Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" taslağında yer aldığını bildirdi.

Yüzde 40 engel oranı tavsiyesi

Akondroplazili bireylerin mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen KDK, "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"in ekinde yer alan "Özür Oran Cetveli"nde akondroplaziye yüzde 40 engel oranı ile yer verilmesini tavsiye etti.

KDK, "Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" taslağına ilişkin çalışmanın tamamlanarak bir an önce yayımlanmasına yönelik Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlıklarına öneride bulundu.

Kaynak: AA