ANKARA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Filistinli down sendromlu Muhammed et-Tavil'in İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmasına ilişkin, "O resim aslında anlamlı bir mesaj veriyor. Down sendromlu engelli bir çocuktan bile korkan, korkak bir zihniyet var orada." dedi.

Gözaltına alınan down sendromlu Filistinli genç: Önce dövdüler beni, sonra bıraktılar

Bakan Kaya, bir otelde düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı"nın ardından down sendromlu Filistinli Muhammed et-Tavil ve annesi Vecihe, babası Halil İbrahim et-Tavil ile ailenin Türkiye'ye getirilmesine öncülük eden Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay ve Genel Sekreter Aydan Gömügen Tuncay'ı kabul etti.

Muhammed'e sarılarak "Hoşgeldin" diyen Kaya, "Seni Türkiye'de görmek ne güzel. İsrail askerlerinin seni gözaltına aldığını görmek hepimizi çok üzdü." ifadesini kullandı. Bu sırada Muhammed boynundaki, Filistin bayrağının renkleri bulunan, Filistin yazılı atkıyı çıkararak, Kaya'nın boynuna taktı.

Kaya, "Tüm Filistinli anneler adına Muhammed'in annesine de teşekkür etmek istiyorum. Onların kararlı bir şekilde bu direnişte ayakta durmaları böyle güzel evlatlar yetiştirmeleri hiçbir şekilde işgale karşı sessiz kalmayan hep önde olan, direnen evlatlar yetiştirmeleri çok anlamlı." ifadesini kullandı.

"Engelli bir çocuktan korkan zihniyet var"

Bakan Kaya, down sendromlu Muhammed'in İsrail askerleri tarafından gözaltına alınması fotoğrafının zulmün geldiği noktanın resmi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"O resim aslında anlamlı bir mesaj veriyor. Down sendromlu engelli bir çocuktan bile korkan, korkak bir zihniyet var orada. Engelli bir çocuğu bile gözaltına alacak kadar maalesef Filistinlilere zulüm eden bir anlayış var. Orada yine 16 yaşındaki bir çocuğun ağır silahlarla İsrail askerleri tarafından gözaltına ilişkin fotoğrafı da var. O fotoğrafta 16 yaşındaki bir çocuktan nasıl korktuklarının resmidir.

Biz Türkiye olarak bu zulme karşı hiç sessiz kalmadık. Bugünden sonra da sessiz kalmayacağız. Sesimizi tüm platformlarda dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Türkiye halkı Filistin'in yanındadır. Muhammed için de ne gerekiyorsa yapmaya hazırız."

Filistin'in kadınlarının çok büyük bir direniş örneği gösterdiğini ifade eden Kaya, "Bu kadınların azmi, inancı sayesinde hiçbir zulüm devam etmeyecektir. Ben buna inanıyorum. Zafer inananların olacak. Filistin'in ve Filistinli kadınların yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Kaya'nın, Muhammed'in okula gidip gitmediğini sorması üzerine, babası Halil İbrahim et-Tavil, okula gitmediğini kendi imkanları ile eğitim vermeye çalıştıklarını söyledi.

İsteği olup olmadığını sorduğu Muhammed de Bakan Kaya'ya teşekkür etti.

"Filistinli Muhammed Türkiye'de eğitim görecek"

Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay da Muhammed ve ailesinin 17 Aralık'ta Türkiye'ye gelmelerine aracılık ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail'de uçuş yasağı olmasına rağmen Ürdün üzerinden Ankara aktarmalı İstanbul'a getirdik. Pazartesi günü Ankara'ya geldik. Zor şartlarda geldiler. Orada ciddi bir tahribat olmuş. Muhammed'i dört saatten fazla gözaltı, elleri arkadan kelepçeli, İsrail'in askerleri dipçikle beline, kafasına vurarak işkence yapmışlar. İsrail'de bu yapılanlar insanlığın, merhametin bittiği anlamıdır. Uluslararası Down Federasyonu olarak Muhammed'e sahip çıktık ve Türkiye'ye getirdik. İstanbul'a döndüğümüzde Sağlık Bakanımızın talimatı üzerine anne, baba ve Muhammed detaylı sağlık kontrolünden geçecekler. "

Muhammed'in eğitiminin İstanbul'da devam edeceğini belirten Tuncay, Türkiye'de kalmak istemesi halinde iş imkanı da sağlayacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Genel Sekreteri Aydan Gömügen, Bakan Kaya'ya Muhammed'in İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı ana ilişkin fotoğrafı ve federasyon bayrağını takdim etti.

Kaya, daha sonra Muhammed, ailesi ve dernek yetkilileriyle fotoğraf çektirdi.

Muhabir: Duygu Yener

Kaynak: AA