Adalet Bakanlığı hükümlülerin Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılmaları Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gitti. Yeni değişiklik ise en çok Hrant Dink'in katili Ogün Samast ve Münevver Karabulut'u hunharca katleden Cem Garipoğlu'nu sevindirecek. Resmi gazetenin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle birlikte cezalarının 5'te 1'ini iyi halli olarak geçiren hükümlüler ile ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edilen hükümlülerden toplam cezalarının 3'te 1'ini bu kurumlarda iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihlerine 3 yıl veya daha az süre kalanlar, açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilecek. 


Kalan ceza açık cezaevinde çekilecek

Bu değişikliğe göre Hrant Dink'in katili Ogün Samast ile Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu da cezalarının yasada belirlenen bölümlerini çektikten sonra açık cezaevinde rahat koşullarda alınabilecek. Dink cinayetinden aldığı müebbet hapis cezası fiili işlediği tarihte 18 yaşından küçük olduğu için 21.6 yıla çevrilen ayrıca ruhsatsız silah taşımaktan 1 yıl 4 ay cezası olan Samast'ın toplamda 22 yıl 10 ay hapis cezası bulunuyor. Cezaevinde kaldığı 4.5 yıl düşülünce 10 yıl 3 ay sonra hapisten çıkması beklenen Samast,?yönetmeliğin "Yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edilen hükümlülerden?cezalarının 3'te 1'ini bu kurumlarda iyi halli olarak geçirme" şartı uyarınca açık cezaevine nakledilecek. Halen Kandıra Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde cezasını çeken Samast, toplam cezası 22 yıl 10 ayın üçte birlik 7 yıl 3 ay 10 günlük bölümünü yattıktan sonra açık cezaevine geçebilecek. Aynı şekilde Karabulut cinayetinden 24 yıl ceza alan ve infaz kanunları gereği 11 yıl 4 ay sonra serbest kalması beklenen ve Metris T1 Gençlik Cezaevi'nde kalan Garipoğlu da "Toplam cezalarının 5'te 1'ini iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine beş yıl veya daha az süre kalmış hükümlüler" düzenlemesi uyarınca toplam cezası 24 yılın 5'te 1'i olan olan 4 yıl 8 ayın ardından açık cezaevine gidebilecek. 

YENİ AÇIK CEZAEVİNE NAKİL YÖNETMELİĞİ NE GETİRİYOR?

Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı Hükümlülerin Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılmaları Hakkında Yönetmelik'le birliktüe toplam cezalarının beşte birini kapalı ceza infaz kurumlarında iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine beş yıl veya daha az süre kalmış hükümlüler ile cezaları yüksek güvenlikli veya kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edilen hükümlülerden toplam cezalarının üçte birini bu kurumlarda iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihlerine üç yıl veya daha az süre kalanlar, açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilecek. Müebbet hapis cezasına mahkum olanlar, koşullu salıverilme tarihlerine üç yıl veya daha az süre kaldığında açık ceza infaz kurumlarına nakledilebilecek. Açık ceza infaz kurumuna ayrılma süresini dolduranlar hakkında altı aylık deneme süresinin tamamlanması beklenmeden açığa ayrılma kararı verilebilecek. Haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilenler, örgütlü suçlardan hükümlüler ve koşulu salıverme kararı geri alınanlar bu haktan yararlananamayacak.

Star