Bilindiği gibi 2012 Şubat ayında 6273 sayılı yasa ile Karşılıksız çek suç olmaktan çıkarıldı. Mahkemeler duruşma yapmaksızın bu dosyaları hızla sonuçlandırmaktadır. Mahkemelerin önündeki bu dosyalar 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ait dosyalardır. Mahkemelerin karar sayısındaki artış karşılıksız çek sayısındaki artışı göstermez. Bu artış, Karşılıksız çek suç olmaktan çıkarıldığı için mahkemelerin karar sayısındaki artıştır.

SAMANYOLU TV’ye telefonla bağlanan sitemizin yazarlarından hukukçu Rahmi Ofluoğlu Samanyolu Tv’den Asım Yıldırım’ın Bugün gazetesinde çıkan bu haberle ilgili olarak sorduğu soruyu “haber abartılıdır ve gerçekleri yansıtmamaktadır.” Diye yanıtladıktan sonra Rahmi Ofluoğlu yayında şunları söyledi:

“Türkiye’de 20 milyon icra dosyası var, Türkiye’de mevcut 17 milyon haneden 12 milyonu icralıktır, taahhüdü ihlal (ödeme şartının ihlali) suçundan 18 bin kişi hapistedir. İnsanlar ev hacizleri ve taahhüdü ihlal cezalarından ötürü kaçak yaşıyorlar.

Türkiye kalkınıyor, yani kapitalistleşiyor. Bunun sonucu olarak rekabet ortamı içerisinde, doğal olarak Küçük ve Orta Sanayiciler, Küçük ve Orta işletmeler iflas etmektedirler. Bu süreç doğaldır. Türkiye’nin devletçilikten liberal ekonomiye geçiş döneminde, 24 Ocak 1980 kararlarından sonra Türkiye’de 10binlerce Küçük ve Orta Sanayici 10binlerce Küçük ve Orta İşletme iflas etti. Bu süreç devam ediyor. Bu sürece birde Küresel Krizleri ve Küresel rekabeti kattığınızda iflaslar katlanmaktadır. Sonuç ortada Adalet Bakanının da açıkladığı gibi milyonlarca aile mağdur, insanlar kaçak yaşıyorlar. Batan insanlara karşı linç politikaları izlenmektedir. Zor duruma giren kişilerin hacizlerle evleri ve işyerleri talan edilmekte Anayasanın 5.maddesiyle güvence altına alınan insanların yaşam hakları yok edilmektedir.

Siyasi iktidar bu dramın farkında olduğu için karşılıksız çeki suç olmaktan çıkardı. Şimdi gündemde 3. Yargı paketi ile ev hacizleri ve taahhüdü ihlal cezalarının kaldırılması var.

Asım Yıldırım’ın “peki çözüm ne” diye sorması üzerine Rahmi Ofluoğlu “önce iş adamlarının eski alışkanlıklarından yani, sırtlarını devlete dayanarak iş yapma alışkanlığından vazgeçmeleri gerekir. Siz sokaktaki insanlara kredi kartı dağıtacaksınız, önünüze gelene kredi ve mal vereceksiniz, paralarınızı tahsil edemeyince de devler erki devreye girecek siz paralarınız tahsil edemediniz diye iflas etmiş her şeylerini kaybetmiş insanları hapse atacak, icra memurları insanların yaşamlarını sürdürmeleri için çağdaş bir gereklilik olan bilgisayarları, televizyonları, buzdolaplarını sırf alacaklıyı tatmin etmek için haczedip kaldıracak ve bu eşyalar yedieminlerde çürümeye mahkûm edilecek. Olmaz böyle bir şey...

Sadece ev hacizlerinin kalkması, taahhüdü ihlal cezalarının kalkması yeterli değildir. Devletin sistem mağduru bu ailelere yaşamalarını devam ettirebilmeleri için destek vermesi gerekmektedir.

Bugün Türkiye’de 20milyon icra dosyası olduğu söyleniyor, mahkemelerde 10binlerce icra ceza davası devam etmektedir. Bunca dava yoğunluğuna rağmen avukatların ezici çoğunluğunun işsiz olması anlamlıdır. Avukatlar işsizdir, para kazanamamaktadır. Çünkü milyonlarca icra dosyasının borçluları bitik durumdadırlar, dosyalardan tahsilat yapılamamaktadırlar. Avukatlar değişimi görmeli ve boşuna çıkışlar yerine çözümü köklü değişimlerde aramalılar, bu doğrultuda avukatlık kanununda radikal değişiklikler yapılmalı..
Herkes aklını başına toplamalıdır. Zihniyetlerimizi değiştirmek zorundayız. Artık kapalı köy ekonomisinde yaşamıyoruz. Trampa ekonomisinde değiliz. İnsanların borçlarını ödeyemeyişinin nedeni ücretli iseler işlerini kaybettikleri için, gelirleri yetmediği için, sanayi veya ticaretle uğraşıyorlarsa serbest rekabet düzeninin doğal sonucu olarak iflas ettikleri için ödeyememektedirler. Bugün dünyanın hiçbir yerinde borçlulara namussuz gözüyle, onursuz gözüyle bakılmaz. Serbest piyasa ekonomisinin olduğu yerlerde iflaslar ve borç ödeyememe doğal bir olaydır.”

Sürenin aşılması üzerine Asım Yıldırım sorunların çözümünü bir başka programda konuşalım diyerek bağlantıyı sonlandırdı.

Rahmi Ofluoğlu'nun canlı yayın konuşması için TIKLAYINIZ