İstanbul- Geçtiğimiz ay gündeme gelen, önce TRT'nin ardından AA'nın yayınladığı ve Türkiye gündemini sarsan 'İran Karayılan'ı yakaladı' haberinin yankıları sürüyor.

Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Abdulkadir Selvi, yeniden gündeme taşıdığı olaya ilişkin yazısında Karayılan'ın İran tarafından yakalanıp ardından serbest bırakıldığını iddia etti.

Selvi'nin iddiası şu yönde:

"Karayılan'la ilgili ulaştığım bilgi o tarihlerde Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı yönünde.

O sıralarda İran, PJAK'a yönelik etkili operasyonlar yapıyordu. Kandil'in büyük bölümü İran topraklarında. O dönemde İran'la istihbarat paylaşımı yapıldı. Bunu terörle mücadeleden sorumlu Başbakan yardımcısı Beşir Atalay da teyit etti. İran'ın ortak askeri hareket önerdiğini ama bizim istihbarat paylaşımını tercih ettiğimizi belirtti.
Karayılan'ın yerinin koordinatları MİT tarafından İran'a iletilmiş. Ancak istihbaratı değerlendiren İran tarafı verilen koordinatlarda Karayılan ile bir grup PKK yöneticisinin toplantı halinde olduğunu tespit etmiş. Bizim Karayılan, İran'da yakalandı diye heyecanlandığımız sıralarda İran, Karayılan ile birlikte bir grup PKK yöneticisini derdest etmiş. "

 

"Yakında kokusu çıkar"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iddiaların kendisi tarafından ''doğrulandığı'' yönündeki haberlerin yalan olduğunu, kendisinin böyle bir açıklama yapmadığını söyleyerek, "İran'la PKK arasında pazarlık olabilir yakında kokusu çıkar" diye konuştu.

 

İçişleri Bakanlığı: Vakti geldiğinde açıklarız

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise PKK yöneticilerinden Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalanıp serbest bırakıldığı iddialarıyla ilgili olarak, ''Vakti geldiğinde açıklarız'' dedi.

 

Savunma Bakanlığından açıklama

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da konuya ilişkin haberleri, ''İstihbarat birimleri açıklamadan inanmamak, temkinli yaklaşmak lazım'' diye değerlendirdi.


 Cumhuriyet