Türkiye’de hâkimlerin kendi bilmeleri gereken konuları bilirkişiye havale ettiklerini söyleyen Danıştay Başkanı Karakullukçu, “Bilirkişi kurumunun da sağlıklı işlediğini söyleyemeyiz” dedi. Karakullukçu Polis savcı olmuş, bilirkişi de hâkim olmuş, mübaşir de yazıişleri müdürü olmuş, ondan sonra adalet diye bağırıyoruz. Yok ya. Böyle bir şey olmaz diye konuştu.

Böyle adalet olmaz

Danıştay Başkanı: İşte polis, Emniyet teşkilatı savcı, bilirkişi de hâkim olmuş. Biz görevimizi yapmıyorsak kusuru başka yerde aramayalım

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Türkiyede bilirkişilik kurumuna sorumluluk yüklenmesini eleştirerek Şu memlekete baktığım zaman, affınıza sığınıyorum, işte polis, Emniyet teşkilatımız savcı olmuş, bilirkişi de hâkim olmuş, mübaşir de yazıişleri müdürü olmuş, ondan sonra adalet diye bağırıyoruz. Yok ya. Böyle bir şey olmaz. Mümkünatı yok dedi.

Karakullukçu, Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi AB Eşleştirme Projesi toplantısına katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Karakullukçu, bilirkişilik kurumuna şahsen çok büyük ilgi gösterdiğini ve bu konuda yapılan tüm çalışmaları desteklediğini söyledi.

‘Sağlıklı işlemiyor’

Karakullukçu, bilirkişilik kurumunun, sağlıklı bir şekilde işlemediğine işaret ederek Gerçekten olması gereken bir kurumdur. Eskiden beri hep uyguladığımız bir kurum ama ülkemiz açısından baktığımızda uygulamada her zaman sağlıklı bir biçimde uygulandığını söylememiz mümkün değil diye konuştu. Hukuki noktalarda karar veren hâkimlerin bazı konularda teknik bilgi sahibi olmadığını, olmasının da beklenemeyeceğini belirterek sorumluluğun bilirkişilere yüklenmesini eleştiren Karakullukçu, Olmaz bu. Böyle adalet olmaz. Beni buraya çıkartma, beni konuşturma dedim sayın genel müdürüm, konuşturdun. Yani şimdi eğer biz görevimizi yapmıyorsak, kusuru başka yerde aramamamız lazım. Örneğin biz ceza hukukuyla ilgili olarak da ‘Bu olayda suçun maddi unsuru var mıdır, yok mudur’ diye bilirkişiye soruyoruz. Şimdi buradan başlayalım, kendimizi eleştirelim. Bu olayda suçun maddi unsuru var mıdır veya manevi unsuru var mıdır, bunu senin bilmen lazım. Bilirkişi mi bilecek herhalde bunu? diye konuştu.

‘Köklü değişiklikler yapıldı’

Yargıtay Başkanı Ali Alkan ise Türkiyede son zamanlarda adalet sisteminin yetersiz kalan ve aksayan yönlerini düzeltmek ve günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek hale getirmek için mevzuatta, bu bağlamda usul yasalarında köklü değişiklikler yapıldığını belirtti. Bilirkişinin, adalet dağıtmak gibi ağır bir yükün altında olan hâkimlerin bu yükü kaldırmadaki en büyük yardımcılarından biri olduğunu vurgulayan Alkan, Altını çizerek vurgulamak isterim ki hâkim ancak özel ve teknik bilgiyi gerektiren konularda bilirkişiye müracaat etmelidir dedi. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Ayhan Tosun da projenin genel amacının yargının tarafsızlığı, güvenilirliği ve etkinliğinin güçlendirilmesi olduğuna değinerek proje kapsamında çalışma yürütülecek pilot adliyelerin İstanbul, Antalya, Samsun, Şanlıurfa ve Manisa olarak belirlendiğini bildirdi.