Sivas Katliamında alınan zamanaşımı kararı, üst üste dört ilde Alevi evlerine işaretler konulması, Hatay’da AKP’nin açtığı kampta bulunan “Özgür Suriye Ordusunun” “Alevilerin kökünü kazıyacağız” açıklaması ve son olarak dün meclisten geçen 4+4+4 yasasına karşı Alevi örgütlerinin çağrısıyla yapılan “Adalet için Kadıköy’deyiz” mitinginde on binlerce insan katıldı.

Alevi örgütleri AABK, ABF, PSAKD, HBVAKV ve AKD’nin çağrısıyla Kadıköy’de katılan mitinge TKP, Halkevleri, ÖDP, EMEP, ESP, BDP ve pek çok demokratik kitle örgütü destek verdi.
resim_057.jpg
“Davamız mahşere kalmayacak”
Dört ayrı koldan başlayan yürüyüş ardından on binlerin Kadıköy’de Meydanı’nda biraraya gelmesiyle başlayan mitingde açılış konuşmasını Sivas’ta katledilen Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı yaptı. 19 yıldır büyük bir acıyı yaşadıklarını belirten Akatlı, adaleti bulmak için ellerinden geleni yaptıklarını ama sonunda kendileriyle alay edildiğini ifade etti. Bugün Kadıköy’de bir araya gelen binlerin davaya sahip çıktığını belirten Akatlı, “davamız mahşere kalmayacak” dedi.

“İşaretlemelerin nedeni Başbakan’ın nefret söylemi”
Daha sonra mitingi düzenleyen kurumlar adına yapılan konuşmalarda ilk olarak söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, adaletin adalet saraylarında tecelli edemeyeceğini dile getirdi.

Adıyaman’da, Gaziantep’te, İzmir’de ve Erzincan’da Alevi evlerine işaret konulmasına tepki gösteren Güzelgül, AKP’nin desteklediği Müslüman Kardeşlerin “Alevilerin kökünü kazıyacağız” açıklamasını hatırlatarak, yaşanan tüm bu gelişmelerin nefret söylemi geliştiren Başbakan Erdoğan’ın sorumluluğunda olduğunu söyledi.

“AKP’den büyük halk var”
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise yaptığı konuşmada, Sivas davasını mahşere bırakmayacaklarını söyledi. Katillere zamanaşımı uygulatanların her zaman katil olarak anılacağını belirten Geçmez, en büyük soyguncu olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını ve eşit yurttaşlık istediklerini söyledi.

Eşit yurttaşlık taleplerinin gerçekleşmesi durumunda Sivas’ın, Dersim’in ve Uludere’nin bir daha yaşanmayacağını belirten Geçmez, “AKP iktidarı unutmasın ondan büyük halk var” diye konuştu.

“Bugünün Yezid’i Tayyip Erdoğan”
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, 19 yıl önce Sivas’ta 8 saat boyunca yaşanan katliamı seyrettiklerini bugün benzer katliamları seyretmemek için örgütlenmeleri gerektiğini söyledi.
resim_211.jpg
Alevilerin, Yezidlere karşı mücadelesinin sürdüğünü belirten Öker, bu yolda Alevilerin yanlarında Mahirlerin, Denizlerin, İboların dostlarının da bulunduğunu ifade etti.

Bugünün Yezid’i Başbakan Erdoğan’a karşı direnerek kazanabileceklerini belirten Öker, geçtiğimiz günlerde örgütlü biçimde AKP saldırılarına karşı direnen eğitim emekçilerinin önemli bir örnek olduğunu söyledi.

"Ölmek var dönmek yok”
Öker’in ardından söz alan Alevi Kültür Dernekleri Başkan Yardımcısı Engin Geçmez, Başbakan’ın zamanaşımı hayırlı olsun sözlerine tepki gösterdi. Alevilerin mazlumların olduğu yolda, adına devrim deniyorsa devrim, sol deniliyorsa sol, halk deniliyorsa halk yolunda olduğunu vurgulayan Geçmez, “Aleviler için bu yolda ölmek var dönmek yok” dedi.

“Erdoğan’ın soyu Yezid’e dayanıyor”
Son olarak ABF adına söz alan Selahattin Özer, Alevilerin kimseyi öldürmediğini, kimsenin evine işaret koymadığını ancak buna karşın sürekli saldırıya uğradığını dile getirdi. Başbakan’ın seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’nun Alevi olması üzerinden saldırı yaptığını hatırlatan Özer, bu sözleri söyleyen ve Alevileri yuhalatan Erdoğan’ın soyunun ise Yezide dayandığını dile getirdi.
resim_185.jpg
Miting Pınar Sağ, Sabahat Akkiraz, Gülcihan Koç ve Onur Akın’ın türküleriyle sona erdi.

“Bu ülkenin umudu var”
Mitingin sona ermesinin ardından binlerce kişiyle mitingde yerini alan Türkiye Komünist Partisi (TKP), Kadıköy Meydanı’ndan Salı Pazarı önüne bir yürüyüş düzenledi.resim_220.jpg Sık sık “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Karanlığa Faşizme AKP’ye geçit yok” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından bir konuşma yapan TKP MK üyesi Mehmet Kuzulugil, bu ülkede katliamlara izin vermeyeceklerini söylerken, “Bu ülkenin umudu var. Bu ülkede biz varız” dedi.

(soL – İstanbul)