13 Kasım 2022'de düzenlenen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin de yaralandığı İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen davanın ilk duruşması başladı.

Keşan’da kaza: 1 ölü, 1 yaralı Keşan’da kaza: 1 ölü, 1 yaralı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Marmara Cezaevi karşısındaki salonda görülen duruşmaya, aralarında Ahlam Albashır'ın da bulunduğu tutuklu 15 sanık ve avukatları ile 14 müşteki katıldı. 

Tutuklu 12 sanığın, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada bazı müştekilerle yakınları da hazır bulundu.

Duruşma sanıkların kimlik tespitinin yapılmasıyla başladı. Sanık Albashır kimlik tespitinde kendini boşanmış ve hiç okula gitmemiş olarak tanıttı. Ahlam Albashır, okumayı bildiğini ama yazmayı bilmediğini belirtti.

8 SUÇLAMA YER ALDI

İddianamede eylemi gerçekleştiren 36 şüpheli hakkında 8 ayrı suçlama yer aldı. Ayrıca "Devletin Birliği’ni ve Ülke Bütünlüğü Bozma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Çocuğa Karşı Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürmeye Teşebbüs Etme, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme, Göçmen Kaçakçılığı" suçlarından cezalandırılmalarına yönelik kamu davası açıldığı da bilgi notunda paylaşıldı.

3 BİN 9 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Ahlam Albashır’ın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme,, “tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme", 99 kişiye karşı "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ve “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi" suçlarından toplam 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi.

İddianamede bombalı saldırı sonucu olay yerinde bulunan çocuk yaştaki Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara, Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar'ın vefat ettikleri, 99 kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin maddi hasara uğradığı belirtildi.

29 ŞÜPHELİ SINIR DIŞI EDİLMESİNE KARAR VERİLMİŞTİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri yaptıkları çalışmalarda, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırısına ilişkin ilk etapta, toplam 51 şüpheliyi gözaltına aldı.

Bu şüphelilerden 2'si serbest bırakılırken, 49'u 17 Kasım'da emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.

Görevlendirilen 29 cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alınan 49 şüpheliden Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17’si "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "kasten öldürmeye yardım" suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Savcılık, 3 şüpheliyi adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk ederken, diğer 29 şüphelinin sınır dışı edilmesine karar verildi.

İstanbul nöbetçi sulh ceza hakimliklerince sorgulanan, aralarında terörist Albashır'ın da bulunduğu 17 şüpheli tutuklandı, 3 şüpheli adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

https://www.birgun.net/haber