Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), kritik Yargıtay üyeliği seçimini tamamladı. Devletin en gizli odasına giren Hâkim Kadir Kayan, Yargıtay üyesi oldu.

Kurul, Yargıtay üyeliği seçimi için dün sabah saatlerinde bir araya geldi. Toplantı gece yarısına kadar sürdü. 10 saati aşan toplantıda Yargıtay’ın yeni 160 üyesi belirlendi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin seçimlerde oy kullanmadı.

26 GÜN SÜRDÜ
Ankara Hakimi Kadir Kayan, Yargıtay üyeliğine seçildi. Kayan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast soruşturması kapsamında Genelkurmay’ın kozmik odası olarak bilinen Ankara’daki Seferberlik Tetkik Kurulu’nda 26 gün süren arama yapmıştı. Kafes soruşturması sırasında tutuklamaları değerlendiren mahkeme hâkimi İdris Asan da Yargıtay üyeliğine seçildi. Asan tahliye taleplerini reddetmişti.

Devrimci Karargah soruşturmasını yürüten ve bu kapsamda Hanefi Avcı’yı sorgulayan Savcı Kadir Altınışık da artık Yargıtay üyesi. Altınışık, Kenan Evren ile ilgili suç duyurularına da bakmıştı.

10 BÜROKRAT ATANDI
Albay Dursun Çiçek’in tutuklandığı İrticayla Mücadele Eylem Planı iddianamesini hazırlayan Savcı Mehmet Murat Yönder de Yargıtay’a seçilenler arasında yer aldı. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Çetin Şen de Yargıtay’a üye oldu. Şen, Savcı İlhan Cihaner’in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına ilişkin görüş bildirmişti. Şen’in yanısıra 2 Adalet Bakanlığı ve 7 HSYK bürokratı da Yargıtay’a atandı.

Sibel HÜRTAŞ/ANKARA

AHT'den Bülent Ceyhan'ın haberine göre, Beşiktaş'daki İstanbul Adliyesi'nde görevli özel yetkili 3 savcı ile bir hakim Yargıtay'a atandı.

Balyoz soruşturması savcılarından Süleyman Pehlivan, Ergenekon ve ÇYDD soruşturması savcısı Murat Yönder, Hanefi Avcı'nın tutuklandığı Devrimci Karargah soruşturması savcısı Kadir Altınışık ile yine aynı adliyede görevli olan ve Albay Dursun Çiçek'e üçüncü tutuklama kararı veren hakim İdris Asan, HSYK kararıyla Yargıtay üyesi oldu.