E-imzanın ticaret hayatına geçirebilmesi sadece Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapılmasının yeterli olmadığını belirten E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, buna paralel olarak uygulamanın ticaret hayatına yayılması için ileriye dönük ve geniş çaplı uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini, bankacılık ve sermaye piyasası işlemleri, kurumlar arası ve kurum içi işlemleri, e-devlet işlemleri, e-ticaret ve mobil ticaret işlemleri e-imza teknolojisine tamamen entegre edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Orhun, aksi takdirde ticaret hayatında e-imzanın kullanımı dar bir çerçevede kalacağı uyarısını yapıyor.

Yeni Türk Ticaret Kanunu, Temmuz ayında yürürlüğe giriyor. Kanunla elektronik imzanın kullanımının çerçevesi de değişiyor. Bu düzenlemenin ticaret hayatına getireceği değişiklikleri işin içerisindeki bir isme, E-Güven Genel Müdürü Can Orhun’a soruyoruz. Yeni yasa ile şirketlerde yönetim kurulu kararları için notere gitmeye gerek kalmayacağını ifade eden Orhun, taranmış imza sirkülerinin e-imza aracılığıyla ilgili yerlere gönderilebileceğini söylüyor. Şirket kayıtları ve mahkemeye delil olarak verilebilen her şey için e-imza kullanılabileceğini anlatan Orhun, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ticaret Odaları’nın yayınladığı noter onaylı ticari sicil kayıtları artık e-imzalı gönderilebilecek. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)’te hizmet sağlayıcı yetkisi ve düzenleme de e-imza ile yapılabilecek. Bankalar kişi ve kurumların e-postalarına doğrudan e-imzalı tebligat yapabilecek. Elektronik imza halihazırda ıslak imzayla aynı hukuki geçerliliğe sahip ve giderek daha yaygınlaşan bir kullanım oranına ulaşıyor.”

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun, ticari bilgilerin güvenliğini e-imza ile güvence altına aldığını vurgulayan Güven, e-imzanın bilgi güvenliğini sağlama konusunda en güvenilir kabul edilen çözümlerin başında geldiğini ifade ediyor.

“Bugün internet ortamındaki pek çok uygulama, çoğunlukla elde edilmesi kolay ve gerçek anlamda bir güvenlik sağlamayan müşteri numarası, müşteri adı veya şifre doğrulaması yöntemleriyle korunmaya çalışılıyor. E-imzanın bu noktada daha etkin bir veri güvenliği sağladığı ise herkes tarafından kabul ediliyor. Çünkü gerçek hayatta kimlik bilgilerine bakılarak yapılan denetim, e-imza sayesinde yine aynı derecede güvenli bir şekilde internete aktarılabiliyor. Dolayısıyla herhangi bir şekilde kopya edilme riski taşımıyor”şeklinde konuşuyor. “Son dönemde hayatımıza giren “e-imza” nedir, nasıl alınır, ne işe yarar, nerelerde kullanılır?” sorumuza ise Orhun şu şekilde cevap veriyor:

“Günlük hayatımızda kimliğimizi belirlemek için her an kullandığımız ıslak imza ile aynı işleve ve hukuki geçerliliğe sahip olan elektronik imza 2004 yılında çıkarılan Elektronik İmza Kanunu ile hayatımıza girdi. Dijital ortamda bilgi güvenliğinin sağlanması için vazgeçilmez olan elektronik imza, devlet kuruluşları ve özel sektörde yaygın olarak kullanılması halinde zamandan, enerjiden ve kağıttan tasarruf sağlıyor. Bunların yanı sıra vatandaşların hayatını da kolaylaştırıyor. Elektronik imzanın hayatımıza getirdiği kolaylıklardan yararlanabilmek için bir kereye mahsus olmak üzere e-imza edinmek gerekiyor. Alınan e-imzanın hukuki geçerliliği olması için Telekomünikasyon Kurumu’na bildirimini yapmış ve BTK tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı’lardan(ESHS) alınmış olması gerekiyor. Türkiye’nin ilk elektronik sertifika sağlayıcısı E-Güven’nin e-guven.com adresindeki online formu doldurarak e-imza edinebilirsiniz. E-Güven, elektronik imza hizmetinin yanı sıra verdiği adreste kimlik kontrolü, kurulum ve eğitim hizmeti de sağlıyor.”

E-imzanın ticaret hayatına geçirebilmesi sadece Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapılmasının yeterli olmadığını belirten Orhun, buna paralel olarak uygulamanın ticaret hayatına yayılması için ileriye dönük ve geniş çaplı uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini, bankacılık ve sermaye piyasası işlemleri, kurumlar arası ve kurum içi işlemleri, e-devlet işlemleri, e-ticaret ve mobil ticaret işlemleri e-imza teknolojisine tamamen entegre edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Orhun, aksi takdirde ticaret hayatında e-imzanın kullanımı dar bir çerçevede kalacağı uyarısını yapıyor.

E-Güven’in, 2003 yılından bu yana kurum ve bireylere bilgi güvenliği çözümleri ve elektronik imza hizmetleri sunduğunu anlatan Orhun, şirketinin elektronik imza alanında proje danışmanlığı ve sistem entegratörlüğü hizmeti de verdiğini söylüyor. Sertifika üretme hizmetlerinin yanı sıra güvenli dataroom Brainloop ve elektronik ortamda iş akışını kolaylaştırarak verimliliği artıran İmzala-Gönder ürünlerini sunduklarını anlatan Orhun;

“Brainloop kurumların bilgi ve belge alışverişini maksimum güvenilir ortamda yapmalarına olanak tanırken paylaşılan dokümanların her aşamada kontrol edilmesini ve izlenmesini de mümkün kılıyor. Belge güvenliği için geliştirilen web tabanlı bir uygulama olan Brainloop gizlilik gerektiren belgelerin güvenli bir biçimde alışverişini sağlıyor. Bu sistemi kullanan şirketler gerek şirket içindeki çalışanlarla gerekse de zaman dilimi ve kıta fark etmeksizin coğrafi olarak uzak alanlarda çalışanlarla etkili bir biçimde belge paylaşabiliyor ve anında işbirliği sağlayabiliyor. Brainloop aynı zamanda casusluğa ve bilgi sızdırmaya karşı da koruma sağlıyor” şeklinde konuşuyor. E-Güven’in, trendleri yakından takip ettiğini vurgulayan Orhun, mobil dünyada gelecek vaat eden teknolojiler arasında sayılan NFC (Near Field Communication-Yakın Saha İletişimi) teknolojisinin potansiyelinden heyecan duyduklarını ve bu alanda çalışmalar yürüttüklerini kaydediyor.

MURAT ÇEHRELİ