Yapılan araştırmalar, hepimiz açısından işe start saatinin natürel gövde saatimize uymadığını gösteriyor. Uzmanlar, bu mevzuyu dikkate almaları gerektiği dair işverenleri uyarıyor.

ABD’deki Washington Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Christopher Barnes’ın yayımladığı birlikte makalede, uykunun esasta nice firmanın görmezlikten geldiği “stratejik birlikte kaynak” bulunduğu belirtiliyor.

İş saatleri kişilerin natürel hab düzeni ile mevzun bir duruma geldiğinde, hâlâ sağlıklı, az stresli ve hâlâ mütemerkiz oldukları düşüncesince işlerinde de hâlâ doğurgan ve doğurucu olduklarına ayraç ediyor Barnes.

Aynı biçimde bunun tersi de doğru. Yani, çalışanlar az uyuduklarında şişman yanlışlar yapmaları ve iş kazalarına kere açmaları ihtimali de artıyor.

VÜCUT SAATİ

Fakat sorun elden ne denli uyuduğunuzla ait değil. Sabah 8’de ne denli doğurgan olduğunuz sirkadiyen tartım yahut günce tartım namına bilinen şeyle ilgili.

En barbar bakteriden insana denli rastgele organizmanın dirim bilimsel namına mahsus birlikte gövde saati vardır. Bu vakit insandan insana ayrımlılık gösterir.

Roenneberg’e göre, nice şirket, iş saatini, personellerinin gövde saatine ekşi 8-9 kabilinden er saatlerde başlatıyor.

Bu uyumsuzluk, günün rastgele saatinde doğurgan olma, e-postalara ve telefonlara yanıt ödeme baskısıyla birleştiğinde “sosyal jetlag” denen gidiş oluşuyor. Yani bünyenin rastgele devir kusur devir diliminde olması hali.

Roenneberg, kişilerin yüzdelik 70’inin kalkması müstelzim saatten hâlâ er kazanılmak durumunda olduğunu, şu demek oluyor ki güzel dinlenmiş ve en doğurgan biçimde güne başlamadığını belirtiyor.

ERGENLİKTE SORUN BAŞLIYOR

Oxford Üniversitesi Uyku ve Sirkadiyen Nöroloji Enstitüsü’nden Paul Kelley, insanoğlunun gövde saati ile günce uymaları müstelzim izlence arasındaki uyumsuzluğun büluğ çağı çağı zamanında başladığını söylüyor.

Bu devirde bir fazla fazla insanoğlunun gövde saati ati gitmeye başlıyor. Ortaokul, ortaöğretim dönemindeki gençler, okula er başlamaları gerektiği düşüncesince sayı farkı üç vakit hâlâ er güne başlarlar.

Bunun kararında süreğen hab eksikliği ve bundan kaynaklı dikkat toplaşımı azlığı ortaya çıkar. Bu ise derinlemesine devirde aşırı kiloluluk ve şeker hastalığı kabilinden afiyet problemlerine sebep olabilir.

Kamu sağlığı alanındaki düzenlemelerin birlikte parçası namına Amerika ve İngiltere’de okula start saatleri birtakımı alanlarda ati alınıyor.

İdeal işe start saatinin sabahleyin 10 olduğuna inanıyor Kelley. 8’de işe başlamanın lojik olmadığını söylüyor.

Performans ölçümlerinin ise işe start saatine müteveccih önyargılarla değil, düzentileme süresi içerisindeki verimliliğe mucibince yapılması gerektiğine inanıyor.

UYKU TEŞVİKİ

Roenneberg, Almanya’daki Volkswagen makine fabrikası ile TyssenKrup polat fabrikasında ayrımlı kronotiplerle ait (kişinin erkenci mi olmadan geç mi güne başladığını anlatım fail kavram) birlikte araştırı yaptı.

Çalışanların işe start saatini gövde saatlerine mucibince ayarladı. Sabah er kalkanları sabahleyin vardiyasında, tün geç yatıp sabahleyin geç kalkanları nısfınnehar ve akşam ezanı vardiyasında çalıştırdı.

Her dü halde da iş saatlerini özlük dirim bilimsel gövde saatlerine uyarlayan işçilerin aşırı hâlâ üretken, dimdik ve hem ahacık bununla beraber özlük zamanlarında hâlâ az bitap düştükleri görüldü.

 

Kaynak: HABER7.COM