ANKARA


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2000 yılı sonrası gösterge esaslı sistemden, gelişme hızından pay alınan bir sisteme geçilmesiyle gelişme hızından pay alamayan emeklilerin intibakını düzenliyor.
İntibak düzenlemesinden emeklinin yanı sıra malullük ve ölüm aylığı alan kişiler de yararlanacak.
2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.
Aylıklar, Aralık 1999da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak.
İlaçtan alınan katkı payı yüzde 10-20 yerine, yüzde 1-20 olarak uygulanacak. Halen yüzde 10 olarak uygulanan alt sınır yüzde 1e çekilerek, esneklik sağlanması hedefleniyor. Vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda alınacak katkı payını yüzde 1e kadar indirmeye, SGKnın teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

Kime ne kadar yansıyacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Emekli Sandığı ve Bağ-Kurda intibakı gerektiren bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
İntibak düzenlemesinin emeklilere nasıl yansıyacağı hakkında bilgi veren Çelik, şöyle devam etti: 
Üst göstergeden emekli olanlardan 3600 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 118, 5000 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 149,5, 6000 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 174, 74000 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 212, 9000 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 247, bunun üzerinde pirim ödeyen emeklimizin aylığına 339 liraya kadar yansıyacak.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın, emekli aylıklarına ilişkin sözlerine de değinen Çelik, Sayın Arınçın dediği, yüzde 75 gelişme payını 2000 öncesi emeklilerine veriyoruz. Medyaya nasıl yansıdı bilmiyorum. Medyanın algılamasında da sıkıntı olabilir. Yüzde 75 gelişme hızından, 2000 öncesi emeklilere pay vermedir bu diye konuştu.