Kuzeyde Marmara Denizi’nin yumuşak ve ılık ikliminden etkilenerek yetişen buğdayından, arpasına, mısırından, yulafına, pirinçe karşılık  güneyde Uludağ'ın sert ikliminde büyüyen ağaçları, kerestesi, reçinesiyle, mera ve çayırlarında otlayan koyunlar,keçiler ve sığır besiciliğiyle bir başkadır Bursa İlimiz.
               
25.000 hektara yaklaşan bağlarda yetişen rezzaki ve müşküle üzümü ,Gemlik, Mudanya ve Orhangazi ilçelerinin lezzetli zeytini, Bursa Sulu şeftalisi, kestane, üzüm, elma, armut, çilek, vişne, kiraz, kayısı, erik, muşmula, kızılcık, ceviz, kavun, karpuz çeşitleriyle meyvecilikte en bereketli bu ilimizde lezzet bir başka ön plana çıkmakta.
 
Bu seyahatte tadına  varacağınız lezzetler arasında, Osmanlı ve Bursa Tencere Yemekleri, İskender Kebap, Kemalpaşa Tatlısı, Şıra olacak.          
 
Bursa’ya geldiğinizde, doğruca Uludağ eteklerinde yer alan doğal cennet Seitabat Şelalesi'ne ulaşarak, bu zümrüt ortam içinde yöre kadınlarının işlettiği köy kooperatifinde bir yandan kahvelerinizi yudumlarken bir yandan da Köy ürünlerinden alışveriş yapabilirsiniz. Çevre gezintisi ve fotoğraf çekiminin ardından Şelaleden ayrılarak, 700 yıllık bir geçmişi olan Müze/Köy Cumalıkızık'a gelerek. Köyün tüm eski özelliklerini koruyan daracık sokaklarını, evlerini tanıyacak, şimdilerde Konuk Evi olan eski çoban evini ve eski Muhtarlık evi ve Etnografya Müze'sini gezeceksiniz.. Kendinizi, adeta canlı bir tarih galerisinde dolaşıyor gibi hissedebilirsiniz.
Daha sonra, burada yaşayan bacıların el ve ev üretimi olan az rastlanır ürünlerden alış veriş için zamanınız olacak.
Emir Sultan Külliyesi, Yeşil Camii ve Külliyesi ile Ulu Camiyi, Kapalı Çarşı’ ve Koza Han’ı gezmeleri için bir süre serbest olacaksınız.
Sonra sıra günün sürprizine gelecek ve topluca bu şehre has ünlü Bağdat Hurması Tatlıcısına giderek, burada hem imalatı seyredecek, hem tadım hem de alışveriş yapabileceksiniz..
 
Tophane, Orhan Gazi Türbesi, Osman Gazi Türbesi, Muradiye Külliyesi ve Osmanlı Evi ziyaretlerinden sonra Mudanya’ya yönelmeden önce Öğle yemeğinizi, tabii ki; ünlü İskender Kebapçısı’ının Botanik Parktaki mekanında yiyeceksiniz.
Son yıllarda büyük değişim geçiren pırıl pırıl sahil beldesi Mudanya'ya geçerek, önce Kumyaka’da (Siye Köyü) Baş Melekler- Taksiarhis Kilisesi’,ni sonra Zeytinbağı’nda (Tirilye) Stefanos Kilisesi, Kemerli Kilise, Fatih Camisi ve Taş Mektep’i tanıyıp son derece sempatik sokakları ve evleri gezeceksiniz.. Ardından Mudanya’ya gelip Mudanya Evlerini tanıyacak sonrada Tahir Paşa Konağını ve Mudanya Mütarekesinin yapıldığı Müze Evi ziyaret edeceksiniz..
Bir çay molasının ardından Mudanya'dan ayrılıp pek kimsenin bilmediği ve görmediği sahil yolundan Gemlik Körfezi'nin güzellikleri içinde ilerleyerek Gemlik'e ulaşacaksınız. İşte “gezgindamakların” son derece keyifleneceği bir yerdesiniz. Burada enfes zeytin çeşitleri ve natürel sızma zeytinyağı gibi ürünlerin alışverişi sonrası Gemlik’ten ayrılarak bu seyahati noktalayacaksınız.
 
GEZGİNDAMAKLAR’la
İLK BAŞKENTİMİZ YEŞİL BURSA 
Bursa-Cumalıkızık-Mudanya-Trilye-Siye-Gemlik
09-10 OCAK 2016, 2 GÜN, 1 GECE
Sadece 20 gezginin katılabileceği,sıradışı menülerle kahvaltı ve yemeklerin de dahil olduğu  bu paket programın ücreti:  495TL’den itibaren
Detaylı bilgi için: www.gezgindamaklar.com  / Tel :  0216 348 53 90

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr