ABD’li avukatlar New York’ta ülkedeki 14 hukuk okulundan davacı oldu. Avukatlar, okulları iş imkanı bulunmamasına rağmen çok fazla öğrenciyi mezun etmekle suçladı.

Dava çerçevesinde okullar özellikle öğrencileri yanlış yönlendirmekle suçlandı. Avukatlar okulların, eğitim sonrasında yüzde 90 oranında iş garantisi verdiklerini ancak bu oranın gerçekte sadece yüzde 40 olduğunu söyledi. Her yıl mezun olan 43 bin avukatın okul sonrasında iş bulamadığı için başka sektörlerde, hatta kafelerde garson olarak çalıştıkları belirtildi.

Davaya bakan avukat Jesse Strauss, “Okullar öğrencileri yanlış yönlendiriyor. İnsanlar okullara tonlarca para yatırıyor ama mezun olduktan sonra iş bulamıyorlar. Bu nedenle birçok hayat mahvoluyor” dedi. İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesine konuşan Shane Hobbs ise, “5 arkadaşım ve ben Thomas M. Cooley Hukuk Okulu’ndan mezunuz. Hiçbirimiz  iş bulamadık” yorumunu yaptı. Hukuk okulları davaya yanıt vermekte gecikmedi. Thomas Cooley Hukuk Okulu’ndan James Thelen, “İddialar doğru değil” dedi. Ortalama 3 yıl süren hukuk eğitim bedelleri 100 bin ila 120 dolar arasında değişiyor.
‘Türkiye’de avukat enflasyonu var’

“Her yıl Ankara Barosu’nda her yıl  800 kişi avukat olarak çalışmaya başlıyor. İstanbul Barosu’nda ise 2 bin kişi.  Türkiye’de yatırımlar, sermaye girişi, iş olanakları bu hızda değil. Türkiye’de 84 hukuk fakültesi var, yeterli sayıda hoca yok. Bu sebeple arz talep dengesi bozuluyor ve avukatların emeği sömürülüyor. Avukat enflasyonu oluşuyor.”



Milliyet