TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, ilk kez HSK üyelerini belirlemek için bir araya geldi. Geçen hafta tamamlanan görüşmeler sonucunda Cumhur İttifakı’na dört, Millet İttifakı’na ise üç üye belirleme hakkı verildi. Millet İttifakı'nı oluşturan CHP bir, İYİ Parti ise iki ismi HSK’ye gönderecek. İyi Parti’nin daha fazla üye belirlemesine yönelik partiler arasında varılan anlaşma, ittifak içerisinde rahatsızlıklara neden oldu. Kontenjan görüşmelerini gerçekleştirilen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’a da bu konuda çeşitli sitemlerin iletildiği kaydedildi. CHP Milletvekili Levent Gök’ün bu konuda Altay ile bir görüşme yaptığı ancak itirazlarının kabul görmediği öğrenildi.HDP, “yok sayıldıklarıı" gerekçesiyle Genel Kurul’daki oylamaya katılmayacak. Partinin hukukçu kökenli milletvekilleri, karma komisyonda haksızlığa uğradıklarını ve oylamaya katılmadıklarını hatırlatarak, bugün de aynı tutumu sürdüreceklerini dile getirdi.

Partilerin bugün Genel Kurul’da oylayarak HSK’ye seçeceği hukukçular da belli oldu. İYİ Parti Sinan Esen ve Cumhur Şahin, CHP Ömür Topaç, AKP Ergün Şahin, Aysel Demirel ve Bilal Temel, MHP ise Hamit Kocabey ismi üzerinde kararını kesinleştirdi.

Hukukçu Turgut Kazan, CHP ve İYİ Parti’nin HSK anlaşmasına tepki gösterdi. İki parti yönetimine tepki gösteren Kazan açıklamasında şunları belirtti: "CHP ve İyi Parti’nin HSK mutabakatı, büyük bir ayıptır. Bunu yapmakla HSK’nin bütün yaptıklarına meşruiyet kazandırmış olmayacak mısınız? Biz, RTÜK’teki gibi parti temsilcilerinden kurulu bir HSK istemiyoruz. HSK bağımsız, liyakat sahibi, iyi hukukçulardan oluşmalıdır. Partilerinize yakın üç kişiye yer bulma arayışınızı asla kabul edemiyorum. Bu yaklaşımın hukuk devleti mücadelemize zarar vereceğini hatırlatıyorum.”

Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı

https://www.birgun.net/