Hopa’da 31 Mayıs’ta Metin Lokumcu’nun ölümü, koruma polisi Servet Erkan’ın yaralanmasıyla sonuçlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik protesto olaylarıyla ilgili soruşturma dosyasında iki önemli belge ortaya çıktı. Olaylar sırasında polislerin en az 127 el havaya ateş ettiği belirlendi. Olaylarda bir kenarda beklerken fotoğraflanan jandarmanınsa, gösterilerle ilgili bir gün öncesinden istihbarat bilgisi aldığı ve harekât planı hazırladığı yönündeki belge de dosyaya girdi. Olaylardan sonra Artvin Emniyet Müdürü de, İl Jandarma Komutanı da görevden alınmıştı.

31 Mayıs’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde Hopa’da vatandaşlar, protesto için sabah erkenden toplanmıştı. Bir pankartın indirilmek istenmesi üzerine gerginlik çıkmış, polis gazlı ve coplu müdahalede bulunmuştu. Öğretmen Metin Lokumcu’nun ölmesi gerilimi yükseltmiş, çatışmalar altı saat boyunca sürmüş, en son Başbakan Erdoğan’ın da içinde bulunduğu otobüs taşa tutulmuştu. Bu arada koruma polisi Servet Erkan da yaralanmıştı.

Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı’nın görevden alınmasına neden olan olaylarla ilgili Hopa Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma dosyasında önemli bilgiler yer alıyor. Delil listesinde, 40’ı uzun namlulu, 127 boş kovan bulunuyor. Bu kurşunlardan 120’sinin, koruma polisi Servet Erkan’ın otobüsten düşüp yaralandığı andan hemen sonra havaya sıkıldığı belirtiliyor. Diğer yedi kurşun Hopalı Recep Demir tarafından, Lokumcu’nun otopsisi sırasında savcılığa teslim edildi. Demir ifadesinde, devlet hastanesine gittiğini, sivil polislerin halkın üzerine ateş açtığını öne sürdü. İddiayla ilgili aradığımız Hopa Savcılığı ve Emniyet Müdürlüğü’nden bir yanıt verilmedi. Dosyadaki önemli belgelerden biri de göstericilerle polisler arasındaki gerilim sırasında bir kenarda beklerken görüntülenen jandarmayla ilgili. İlçe Komutanlığı’nın ‘Gizli’ ibareli ve 30 Mayıs 2001 tarihli ‘Hareket Emri’nde, ‘“Başbakan’ın Hopa ilçesinde yapacağı miting öncesinde slogan atma, pankart asma ve taşlama gibi olayların olabileceği değerlendiriliyor” deniliyor. Yazıda, tam da olayın meydana geldiği yerde askeri timlerin görevlendirildiği belirtiliyor.

Radikal