DİYARBAKIR - BDP Şırnak milletvekili ve Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yemin krizinin aşılması için ’beyaz sayfa açılım’ önerisine, "Düşünce özgürlüğünün ’terör suçu’ sayıldığı bir ülkede beyaz sayfa açılamaz. Tutuklu vekiller ve meclis krizinde Başbakan’ın söylem ve tutumu, beyaz bir sayfa açmanın önündeki en büyük engeli oluşturuyor" dedi.

TÜRKİYE’DE BEYAZ SAYFA AÇMAK MÜMKÜN MÜ?
BDP Grup Başkanvekili ve Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, önceki gün mecliste Sırrı Sakık ile birlikte görüştüğü TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in sorunların çözümü için ’Beyaz sayfa açılım’ önerisi ile ilgili düşüncelerini sosyal paylaşım sitesi Twitter’den paylaştı. Kaplan, ’Türkiye’de beyaz sayfa açmak mümkün mü?’ diye başladığı yazısında şöyle devam etti:

"Tutuklu vekiller ve meclis krizinde Başbakan’ın söylem ve tutumu, beyaz bir sayfa açmanın önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Yeni bir anayasa uzlaşma ve toplumsal sözleşme ürünü olacaksa hala yollar kapalı. Beyaz sayfa açmak, sadece yeni bir anayasa ile mümkün mü? Anayasanın 90’ıncı maddesini uygulamayan ve niyeti de olmayan yargı- yürütme ’hayır’ diyor."

GÜVENLİK HAKKI ASKER-POLİS VESAYETİNE DÖNÜŞTÜ
BDP’li Hasip Kaplan özgürlük, güvenlik hakkının asker- polis vesayetine dönüştüğünü, silahlı güçler dizayn edilmeden, modernize ve tarafsızlık sağlanmadan, beyaz sayfanın asla açılmayacağını ifade ederek şunları yazdı:

"Eşit gelir dağılımı, adaletli bir vergi sistemi sağlanmadan da beyaz bir sayfa açılamaz.Düşünce özgürlüğünün ’terör suçu’ sayıldığı bir ülkede beyaz sayfa açılamaz. Demokrasinin üç önemli sac ayağı var. Siyasal, ekonomik, çoğulcu kültürel haklar eşit ve dengeli sağlanmadıkça beyaz sayfa olmaz. Temiz eller operasyonu yapılmadan, hırsız, talan ve soygun düzeni sorgulanmadan beyaz sayfa olmaz. Gizli dinleme, kaset, şantaj, tehdit bitmeden, adil ve bağımsız yargı sağlanmadan beyaz sayfa olmaz. Hükümet programı bugün okunacak. Sadece açıkladığımız birkaç noktada yanıt yoksa, AKP’nin beyaz bir sayfa niyeti olmadığı da açığa çıkar."

‘5 ARKADAŞIMIZ ERGENEKON REHİNESİ’
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, "Çok açık söylüyorum 5 arkadaşımız Ergenekon ve Balyoz davasının rehinesi durumundadır" dedi. İstanbul Milletvekili Tüzel de, Blok Partisi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve Emek, Demokrasi Özgürlük Bloğu İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ankara’da basın mensupları ile biraraya geldi.
Halkın, sorunlar parlamentoda çözülsün diye kendilerini seçip meclise gönderdiğini belirten Kaplan, kendilerine "6'da 1 fire ile gelin Meclis'e girin” dendiğini ve bunun halk iradesine açık bir saygısızlık olduğunu söyledi. Kaplan şöyle konuştu:

“Sayın Dicle'nin konumu, YSK'nın bile bile lades demesi, seçmene tuzak kurması, Diyarbakır halkının özgür iradesi ile oynaması, siyaset tarihinde unutulmayacak bir durumdur" diyen Kaplan, "Çok açık söylüyorum 5 arkadaşımız Ergenekon ve Balyoz davasının rehinesi durumundadır. Ergenekon ve Balyoz davasının sanıkları devleti yıkmaktan yargılanıyorlar. Bizim 5 KCK davası tutuklusu arkadaşımız basın açıklamasından yargılanıyor. İddianame 7 bin sayfa, bir tek müşteki, bir tek mağdur yok bu dosyada. Demokrasi konuşacaksak bunu net koymak lazım. Bu ayrımı koymadığımız zaman halkın iradesine yapılan zulmün oranı da anlaşılamaz."

‘HEPİMİZ TEHDİT ALTINDAYIZ’
Leyla Zana ve Aysel Tuğluk'un ifadeye çağrıldığını hatırlatan Kaplan, "Biz Meclis'e gidenler dahi yargı tehdidi altındayız. Yargıtaydaki dosyalarımız her an tasdik edilebilir, her an diğer vekillikler de düşürülebilir" ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret ettiklerini anımsatan Kaplan, "Meclis Başkanı bizi dinledi. Kendisinin kafasında bir formül, bir adım yoktu. Başkan bize, 'Kürt sorunu çok önemli, bunu mutlaka gündeme almak lazım' dedi. Bunu biz hep söylüyoruz. Sorunlar çözülene kadar Meclis hiç tatile girmesin diyoruz. Tutuklular konusunda Meclis Başkanı olarak kolaylaştırıcı bir rol alacağını da söyledi. ‘Gerekirse Başbakan ile de görüşürüm’ denildi ancak Başbakan'ın söyleminde zerre değişiklik olmadı" dedi.
Sorunun çok basit formüllerle çözülebileceğini belirten Kaplan, "Anayasa 83-2. fıkra çıkarılacak ve düşünce suçlarında TMK başta olmak üzere, TCK'da düzenleme yapma iradesini ortaya koyacak. Bu iradenin ortaya konması tutuklu vekiller sorununu çözer. Önümüzdeki demokratikleşmenin kapısını aralar. Biz de Meclis Başkanlık Divanı’nda, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda gereğini yaparız" ifadelerini kullandı.

ANAHTAR BAŞBAKAN’DA
Çiçek'in bugün saat 14. 00'te Başbakan ile görüşeceğini hatırlatan Kaplan, "Bu kilitlenmenin anahtarı Başbakan'dadır. Eğer Başbakan'ın yeni anayasa niyeti varsa bu kilitlenmiş durumu açar. Eğer bu niyet yoksa hükümet programı palavradan öte bir şey olmaz" dedi.
Sayın Kılıçdaroğlu 'Grup başkanvekilleri toplansın bir formül bulunsun' dedi. Biz de 'Başbakan kendisi beyan etsin, şu şu konularda gereği yapılsın' diye o da bir yoldur. Muhalefet olarak biz fazlasıyla iyi niyet göstertiğimizi ifade etmek istiyoruz, top ve anahtar Başbakan'da. Saat 14.00'te ya Türkiye demokrasisinin önü açılacak ya da Türkiye demokrasisinin kilidi denizin ortasına atılmış paslı bir kapı gibi Türkiye demokrasisi 12 Eylül Anayasası'nın da gerisine düşecek, diktatoryal, totoliter bir rejime dönüşecek" diye konuştu.

TÜZEL: BLOK PARTİSİ YOLDA
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise Blok vekillerinin yargı kıskacı altında olduğuna dikkat çekerek, Blok Partisi'nin kurulması için de çalışmalara başladıklarını ifade ederek, "Bu 36 vekil ve Blok, Türkiye'nin geleceğidir" dedi. (dha/ntvmsnbc)