Şeriatçı Saadet Partisi, geçtiğimiz ay gündeme getirdiği 'pembe metrobüs' önerisi için imza kampanyası başlattı. Kadınlara 'pozitif ayrımcılık' yapılması adı altında toplu ulaşımda da harem-selamlık uygulanması için harekete geçen Saadet Partisi İstanbul İl Kadın Kolları, 1 Nisan'a kadar topladığı imzaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı'na teslim edeceğini açıkladı.

Konu ile ilgili Şubat ayında açıklama yapan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, "kadınların gidecekleri yere yetişme telaşıyla bindikleri metrobüslerde birçok sıkıntıya maruz kaldıklarını" belirtmiş, "hamile, çocuklu veya yaşlı oldukları halde metrobüse binmek zorunda kalan kadınların ulaşımda yaşadğı en büyük sorunlardan birisinin de taciz olduğunu" dile getirmişti. Esmerer, 3-4 metrobüsten birinin kadınlara tahsis edilmesinin pozitif ayrımcılık olarak olumlu sonuç vereceğini ileri sürmüştü.

Hayatın hemen her alanında harem-selamlık uygulanmasını talep eden bir ideolojinin temsilcisi olduğu için Saadet Partisi'nin önerisinin altında yatan gerçek neden birçok kesim tarafından dile getirilmişti. Kadınların yaşadığı sorunlarının temel kaynaklarından olan muhafazakar ve piyasacı bir toplum yapısının inşa edilmesinde önemli katkısı olan bir partinin, kadınların sorunlarını istismar ettiği ve 'pembe metrobüs' önerisinin hem harem-selamlık toplu ulaşım anlamına geldiği hem de ayrımcılığa ve düşmanlığa neden olabileceği dile getirilmişti.

"İsteyen kadın 'pembe metrobüs'e isteyen normal metrobüse biner" yaklaşımının doğal olarak toplumda ve kadınlar arasında ayrışmaya neden olmasının kesin olduğu yorumları yapılıyor.

Günlük gazetesi Milli Gazete'de, çağdaşlığı simgeleyen bir kadın heykelinin yıkılması çağrısını yaparak kadına ve sanata yaklaşımını özetleyen bir partinin, kadınların yaşadığı sorunlar karşısında samimi olmadığını anlamak güç değil.

milligazete-1.jpg

Metrobüslerin aşırı kalabalık ve pahalı olması, sık sık meydana gelen kaza ve arızalar nedeniyle vatandaşların saatlerce yollarda kalması gibi sıkıntılar ise Saadet Partisi'nin gündeminde değil.

(soL - Haber Merkezi)