Cezaevinde gazete hazırladılar Türk basınında sansürün kaldırılışının 103. yıldönümü kutlanırken cezaevinde bulunan gazeteciler,Sansüre Direniş manşetiyle Tutuklu Gazeteyi çıkardı. Özgür Basın Varsa Özgür Toplum Vardır sloganıyla çıkan gazetenin manşet haberinde gazeteciler hakkında açılmış dava ve soruşturmaların sayısının on binleri bulduğu dile getirildi. Gazetenin başyazısında TGS Başkanı Ercan İpekçi “Duyun onları. Dayanma güçlerine ve onurlu direnişlerine ortak olun” çağrısında bulundu.

‘Tutuklu’ bayram

Tutuklu meslektaşlarımız 70 gazetecinin içeride olduğu bir dönemde basında sansürün kaldırılışının yıldönümünün kutlandığına dikkat çekti

Haber Merkezi - Türk basınında sansürün kaldırılışının 103. yıldönümü kutlanırken cezaevinde bulunan gazeteciler,Sünsüre Direniş manşetiyle Tutuklu Gazeteyi çıkardı. Gazetenin manşet haberinde halen 70 gazetecinin cezaevinde bulunduğu belirtilirken gazeteciler hakkında açılmış dava ve soruşturmaların sayısının on binleri bulduğu dile getirildi. Gazetenin başyazısını kaleme alan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Duyun onları Seslerine kulak verin Onların umutlarına, acılarına, cesaretlerine, dayanma güçlerine ve onurlu direnişlerine ortak olun...diye yazdı.

Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) öncülüğünde çıkarılan Tutuklu Gazetenin ilk sayısı dün çıktı. Ankara, İstanbul ve Çanakkaledeki matbaalarda toplam 44 bin 950 adet bastırılan gazete, gazetemizin yanı sıra Birgün, Evrensel ve Çanakkale Olay gazetelerinin eki olarak dağıtıldı. “Özgür Basın Varsa Özgür Toplum Vardır sloganıyla çıkan Tutuklu Gazetenin ilk manşeti Sansüre Direniş oldu. Gazetenin manşet haberinde şu bilgilere yer verildi: 2009 yılının başından bu yana 2.5 yıllık süre içinde cezaevine girip çıkan ve tutuksuz olarak yargılanması devam eden 41 gazeteci daha var. Böylece son dönemlerde en az 111 gazeteci Türkiye cezaevlerindeki koşulları görmüş durumda. Gazeteciler hakkında açılmış dava ve soruşturmaların sayısı on binleri geçti.

AKP sonrası muhalif gazeteci olmak..

Gazeteci Soner Yalçın, Tanık mıyım, sanık mıyım? başlıklı yazısında Ergenekon davasından neden içeride bulunduğunu sorgularken, AKP sonrası Türkiyede muhalif gazeteci olmak başlığını kullanan Tuncay Özkan, kendi Ergenekon hikâyesini kaleme aldı. Gazeteci Ahmet Şık, Bu yazı canınızı sıkabilir başlıklı yazısında Dışarıda kendilerini özgür zannedenler sırasını beklemekte midir? Sansürün ruhuna rahmet okunurken böyle bir gün için kutlama yapılıyor mudur diye sordu. Nedim Şener de Ergenekon davasında yargılanıyor olmanın kendisi için büyük bir çelişki olduğunu anlattı.

‘Türkiye’de ileri sansür var’ Cumhurbaşkanı Gül yayımladığı mesajda, özgür basının demokrasinin vazgeçilmez yapıtaşlarından olduğunu belirtti. Erdoğan, vesayetin hüküm sürdüğü, demokrasinin tehdit altında olduğu bir ortamda basın özgürlüğünden bahsedilemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, İleri demokrasiden ileri sansüre geçildi. Gazeteciler cezaevlerinde olmasın diye mücadele edeceğiz dedi. TGC Başkanı Erinç, gazetecilerin tutukluluğunun demokratikleşme çabasındaki bir ülkeyle bağdaşmadığını vurguladı.

Sansürsüz bir ülke diliyorum’

CİHAN ORUÇOĞLU

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin 2011 Basın özgürlüğü ödülü kurum olarak Gazetecilere Özgürlük Platformuna, kişi olarak da Ercan İpekçi ve Ahmet Şıka verildi. Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki dönemde demokrasi, özgürlük ve insan hakları için daha fazla mücadele edeceklerini belirterek Sansürsüz bir Türkiye diliyorum dedi.

TGC tarafından düzenlenen 2011 Basın Özgürlüğü ödülleri dün Dolmabahçe Sarayı Hasbahçede gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, gazetecilik faliyetleri nedeniyle 70 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu belirterek Televizyon kanallarından kaldırılan programlar, köşeleri kapatılan gazeteciler sorunun diğer boyutunu gözler önüne seriyor. Demokratikleme çabasındaki bir ülke ile bu durum bağdaşmıyor dedi. İpekçi de , cezaevlerindeki gazetecilerin direnişine yeterince katkı verilmediğini belirtti. Törende Kılıçdaroğlu, sansürün kaldırılışının üzerinden 103 yıl geçtiğini belirterek İleri demokrasiden sansüre geçildi. Gazeteciler cezaevinde olmasın diye mücadele edeceğiz dedi.

Öte yandan Türk basınında sansürün kaldırılışının yıldönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , özgür ve tarafsız basının demokrasilerin vazgeçilmezi olduğunu belirtti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Güçlü ve özgür basın, demokrasinin gelişmesine katkı sağlayacaktırdedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, demokrasinin tehdit altında olduğu, bir ortamda, basın özgürlüğünden, ve sağlıklı bir medya işleyişinden bahsetmenin mümkün olamayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu da bir mesaj yayımladı.

 Cumhuriyet