BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep'in cehennemden bir farkının kalmadığına dikkati çekerek, "Tahliye işlemlerinin durmasından son derece üzüntü duyuyorum. Tarafları tahliye sürecinin güvenli bir şekilde yeniden başlatılması için gerekli önlemleri almaya çağırıyorum." dedi.

Bu yıl sonunda görev süresi dolacak olan Ban, BM'de son basın toplantısını düzenledi.

"Halep ve cehennem artık eş anlamlı hale geldi"

Konuşmasına Suriye'de 6 yıldır devam eden savaşa işaret ederek başlayan Ban, "Halep ve cehennem artık eş anlamlı hale geldi." ifadesini kullandı.

BM'nin Suriye'de başarız olduğunu belirten Ban, barışın yalnızca Suriye'de işlenen korkunç suçlara hesap verilebilirlik ve adalet sağlandığında hakim olacağını vurguladı. Suriye'deki durumun içler acısı olduğunu ve Suriye halkının çok üzün süredir acılar çektiğini kaydeden Ban, "Halep ve cehennem artık eş anlamlı hale geldi." dedi.

Halep'teki tahliyelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Ban, şunları söyledi:

"Binlerce insan Halep'ten ayrıldı.194 hasta ise İdlib, Halep'in batısı ve Gaziantep'teki hastanelere getirildi. Bugünse maalesef tahliyeler askıya alındı. Tahliye işlemlerinin durmasından son derece üzüntü duyuyorum. Tarafları tahliye sürecinin güvenli bir şekilde yeniden başlatılması için gerekli önlemleri almaya çağırıyorum."

-"Çözülemeyen çok fazla sorun bıraktığım için üzgünüm"

Uluslararası toplumun Suriye konusunda gerekli ve yeterli desteği vermediğini, Suriye halkı ve BM Güvenlik Konseyi'nin bölünmüş olduğunu anımsatan Ban, "Lakhdar Brahimi, Kofi Annan, Staffan de Mistura gibi dünyanın en iyi diplomatlarını atadım. Sorun müzakereciler değil, dayanışma ve duyarlılığın olmaması. Kişisel ve ulusal çıkarlar yüzbinlerce insanı öldürdü." şeklinde konuştu.

Ban, "Görevi devralacak yeni Genel Sekreter'e çözülemeyen çok fazla sorun bıraktığım için üzgünüm." diye ekledi.

Muhabir: Betül Yürük

Kaynak: AA