ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında "Anayasa'yı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlarından açılan davanın ilk celsesi Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, iddianamede "siyasi işlerden sorumlu imam olarak görev yaptığı" ve "FETÖ'nün İstişare Heyeti Üyesi" olduğu kaydedilen tutuklu sanık eski Milletvekili İlhan İşbilen savunmasını yaptı.

İşbilen'in avukatlığını, eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın yaptığı duruşmada, şikayetçi tüzel kişilikler olan Başbakanlık, Hazine ve Maliye Bakanlığının avukatları da hazır bulundu.

İşbilen, savunmasında doğumundan itibaren yaşam öyküsünü, kimi zaman detaylandırarak anlattı. Edirne'de doğduğunu, 11-12 yaşında İzmir'e gittiğini, berberlik yapmaya başladığını, Fetullah Gülen'i de o yıllarda tanıdığını belirten İşbilen, şöyle devam etti:

"Şimdi ayını hatırlamıyorum ama Yaşar Tunagür Hoca'nın yerine gelen insanın toplantılarında talebelerin kılık kıyafet ve tıraşları konuşulurken, benim konumum gündeme gelmiş. Bu görüşmelerimden sonra yönetim beni derneğe çağırdı. Gittiğimde ismini ve şahsını ilk defa orada tanıştırılmamda öğrendiğim kişi, Yaşar Hoca'nın yerine İzmir vaizi ve kursa idareci olan Fetullah Gülenmiş. Bu tanışmamızdan önce hiç ismini duymamış, kendisini de görmemiştim. Bundan sonraki aylarda Yaşar Hoca gibi yöneticiler kendileri için tıraş olmak üzere çağırdıklarında Fetullah Gülen'i de tıraş ediyordum. Sonraki yıllarda İzmir'de yaptığı vaaz ve Türk Ocakları derneklerinde yaptığı sohbet ve konferanslarıyla İzmir ve çevresinde bilinir olmuştu."

Tahliye istedi

İşbilen, milletvekilliği ve partisinden ayrılma sürecini de aktardıktan sonra iddianameyi eleştirerek, "20 yıldır hiç görmediğim, tanımadığım kişilerin taraflı, kasıtlı, mesnetsiz ifadeleriyle, belgeler ile çürüttüğümüz MASAK raporuyla, bir yıldır, 70 yaşında sağlık problemlerimle beraber AK Parti saflarında hizmet etmiş milletvekili olarak tutuklu bulunuyorum. Yargılama sonucunda tahliyemi istiyorum." ifadelerini kullandı.

Çapraz sorgu

İşbilen, çapraz sorgusunda hayatının akışını samimiyetle anlattığını söyleyerek, "Fetullah Gülen ile ilgim yok ama ben Fetullah Hoca'yı tanıyan, bilen birisiyim." dedi. FETÖ'ye tabi olduğu belirtilen Akyazılı Vakfının yönetimi için vakıftan kendisine teklif geldiğini kaydeden İşbilen, geçmişte Manisa'da vakıf müdürlüğü yaptığını, bu sebeple tanındığını, vakıf büyüyüp, gelişince "kariyerinden ötürü" kendisine teklifte bulunulduğunu anlattı.

"Görev yaptığınız Samanyolu kanalının ve Zaman gazetesinin Fetullah Gülen ile alakası yok mu?" sorusunu İşbilen, "Bunların yönetim kurullarını da mütevelli heyetini de biliyorum. Fetullah Hoca'nın oraların yönetiminde olduğunu, görev aldığını hiç görmedim." diye cevapladı.

"Gülen'i tıraş etmiştim"

İşbilen, "Fetullah Gülen ile tanışıklığınız, samimiyetiniz nedir?" sorusu üzerine İzmir'de berber dükkanı işlettiği dönemde Gülen'i tıraş ettiğini belirterek, "Tıraş ediyorsunuz? Tıraş etiğiniz insanla vaaz veren insanla şey yapmıyor musunuz?" dedi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, duruşmaya yarın saat 10.00'da devam edileceğini duyurdu.

Muhabir: Barış Kılıç,Serdar Açıl

Kaynak: AA