Mahkeme, Sarısülük’ün katil zanlısı hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verdi

Sanık polise ‘koruma’

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Kızılay’daki Gezi eyleminde Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında açılan davada durma kararı verdi. Memur olan sanık polisin suçu “idari görevi sebebiyle işlediği” belirtilen kararda, davanın soruşturma izni alınmadan açıldığı gerekçesiyle dosyayı savcılığa gönderdi.
Pazartesi günü Sarısülük iddianamesini kabul eden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, dün tepki yaratan bir karara imza attı. Daha önceki polisin adam öldürme davalarında görülmeyen bir uygulamaya imza atan mahkeme, dosyayı sürpriz bir kararla savcılığa gönderdi. Sanığın Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü emrinde çalışan polis memuru olduğu anımsatılan kararda, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Yasa’ya göre memurlar ve diğer kamu görevlilerinin “görev sebebiyle” işledikleri suçlarda yargılama yapılabilmesi için izin alınması gerektiği, görev sebebiyle işlenen bir suçun bu yasa kapsamında sayılabilmesi için “idari nitelikte” bulunması gerektiği ifade edildi. Kararda, şöyle denildi: “Sanığın, idari görevi sebebiyle işlediği iddia olunan atılı suçtan yargılanmasının yapılabilmesi için 4483 sayılı yasa hükümlerine göre yetkili merci tarafından verilmiş soruşturma izni bulunması gerektiği halde yargılama şartı olan bu izin alınmadan doğrudan soruşturma yapılarak kamu davası açıldığının anlaşılması karşısında yargılama şartı gerçekleşmediğinden kamu davasının durmasına karar vermek gerekmiştir.”

‘Maskemiz yok gaz sıkmayın’

Öte yandan Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü saatlerde Kızılay’da polisin yaptığı telsiz kayıtları dava dosyasında yer aldı. Kayıtlara göre Sarısülük’ün vurulmasına ilişkin tek bir görüşme dahi yapılmamış. Olayların büyümesi üzerine polisin TKP İl Başkanı’na ulaşmaya çalıştığı anlaşılan kayıtlarda, bir polis amirine, “Adalet Bakanlığı önünde kadro personelimiz var. Maskeleri yok. Bu tarafa gaz atmazlarsa uygun olur” isteğinde bulunuyor. “Merkez” de “Tamam anlaşıldı, arkadaşları uyarıyorum” karşılığını veriyor.

Cumhuriyet