ANKARA

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, görevinden açığa alınan ve Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunaneski Gölbaşı ilçe jandarma komutanı yüzbaşı Uğur Avcı ve avukatı Emir Yakın hazır bulundu.

İddianamenin okunmasının ardından savunmasını sunan Avcı, suçlamaları kabul etmeyerek, masum olduğunu belirtti. Hakkındaki soruşturmanın Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan'ın "talimatları yerine getirmediği" gerekçesiyle hazırladığı bir tutanakla başlatıldığını ifade eden Avcı, darbe girişimi sırasında yaşadıklarını anlattı.

Avcı, 15 Temmuz'da saat 22.40 sularında Aslan'ın kendisini arayarak askeri hareketliliği sorduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu sırada jandarmanın Whatsapp grubundan IŞİD saldırısına ilişkin bir paylaşım yapıldı. Ben de bunu iletmek için Aslan'ı aradım. Aslan, bana olayın IŞİD saldırısı değil darbe olduğunu söyledi. Bunun üzerine hemen jandarmadaki görevimin başına geçtim. Saat 23.30 sularında bize sıkıyönetim direktifi emri geldi. Emri incelerken ilçe jandarmanın önüne Özel Kuvvetler mensubu olduklarını söyleyen sivil giyimli bir grup otobüsle geldi. Aşağıya inip bunlarla görüştüm. Neden geldiklerini sorduğumda bana 'Size sıkıyönetim emri gelmedi mi? Takviye amacıyla geldik' dediler. Takviyeye ihtiyacım olmadığını belirterek bu kişileri birliğe almadım. 'Nereden geldiyseniz oraya dönün. Sizi içeri alamam.' dedim. Bu kişiler ayrıldıktan sonra yukarıya çıkıp sıkıyönetim emrini inceledim. Emri uygulamaya koymadım ve imha edilmesini istedim. Karakoldaki diğer rütbelilerin yanında emri imha ettirdim. Bunu tutanak altına aldık."

"Karakolda zırhlı araç yoktu"

Aslan'ın saat 00.30'da tekrar arayarak TÜRKSAT'ın darbecilerden temizlenmesi için destek istediğini aktaran Avcı, bunun üzerine kaymakam ile buluştuklarını ancak vatandaşların karakol etrafında toplanacağı ihbarı üzerine Aslan'ın kendisini geri gönderdiğini ifade etti.

Avcı, TÜRKSAT'a operasyon için zırhlı araç talep edildiğini ancak karakolda böyle bir araç bulunmadığı için talebi karşılayamadığını bildirdi.

İlerleyen saatlerde karakoldan ayrılmamaları yönünde İl Jandarma Komutanlığından emir geldiğini anlatan Avcı, kaymakamın TÜRKSAT'a asker talebini bu nedenle geri çevirdiğini kaydetti.

Mahkeme heyeti, savunmanın ardından Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan'ı tanık olarak dinledi. Aslan, TÜRKSAT'a operasyon için Avcı ile buluştuklarını ancak komutanın daha sonra zırhlı araç ve asker talebini geri çevirdiğini savundu.

Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme, eski yüzbaşı Uğur Avcı'nın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Kaynak: AA