Erdoğanın Türkiyesi: Daha zalim bir yönetim

Dış Haberler Servisi - İngilterede yayımlanan Financial Times gazetesi, Erdoğanın Türkiyesi: Daha zalim bir yönetimbaşlıklı makalesinde, AKP hükümetinin giderek daha otoriterleştiği yorumunu yaptı. Yazıda, Erdoğanın portrelerinin, neredeyse Cumhuriyetin kurucusu Atatürkünkiler kadar yaygın olduğu belirtildi.

David Gardner ve Daniel Dombey imzalı, AKP iktidarının 10 yılını değerlendiren tam sayfa yazıda, medya üzerindeki baskıların, siyasi rakiplerin yargılandığı davalardaki usulsüzlüklerin ve sorunlu mevzuatın, yönetimin giderek daha da otoriterleştiğinin işareti olduğu, Türkiyede İran ve Çindekilerin toplamından fazla gazetecinin hapiste bulunduğu vurgulandı. Akademisyen Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolunun tutukluluklarına ve siyasetle yüklü bir başka davadiye nitelediği Ergenekon davasına değinen gazete, yargının yalnızca AKPnin değil, Gülen hareketinin muhaliflerini de bastırmanın bir aracı olarak kullanıldığına inananlar olduğunu belirtti. Gazeteye göre,Gülen müttefiki olduğu düşünülen savcıların Başbakanın istihbaratın başına getirdiği Hakan Fidan hakkında soruşturma başlatmaya çalışmasıAKPye hukukun siyasi amaçlar için kullanılmasının iki tarafı keskin bir kılıç olduğunu gösterdi.

Erdoğan liderliğindeki 10 yılda Türkiyenin bölgesel bir güç olarak ortaya çıktığı, ekonominin neredeyse Çin ile aynı hızda büyüdüğü ve elde edilen refahın, sağlık hizmetleri, okullar ve yollar ile yayıldığını belirten Financial Times, kudretli generalleri bastıran hükümetin, rakipleri azaldıkça, hoşgörüsünün de azaldığına dikkat çekti.