Elazığ Sivrice'de saat 20.55'te 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bazı ilçelerde binaların yıkıldığı belirtilirken, Kızılay ekiplerinin bölgeye intikal ettiği belirtildi. Elazığ'da kriz masası kurulurken, gönüllü ekipler çevre ilçelere yönlendirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gelen ilk bilgilere göre dört kişinin hayatını kaybettiğini, 84 kişinin yaralandığını duyurdu. AFAD, 23.20'de ölü sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı. Malatya Valisi Aydın Baruş ise Malatya'da 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,6 olarak revize etti. Deprem yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi. Deprem Türkiye'nin birçok kentinde ve Kuzey Irak'ta hissedildi.

Elazığ'da depremde hasar gören binalardan birinde gerçekleşen doğalgaz patlaması sonucu yangın çıktığı bildirildi.

"Tek istirhamımız vatandaşlarımızın cep telefonlarını çok fazla kullanmamaları, kısa mesaj ve internet kullanmaları"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem sonrası açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Sivrice merkezli bir deprem meydana geldi. O dakikadan itibaren tüm arkadaşlarımız büyük bir yoğunluk içerisinde olay yerine intikal ettiler. Doğanyol, Sivrice ve Pütürge'de biraz daha etkili oldu. Bu merkezlerde ilk etaplarda can kaybı bilgisi gelmemişti. Elazığ ve Malatya'da toplam 4 can kaybımız var. 84 kişi ise yaralandı. Allah'tan rahmet diliyoruz. Depremin seviyesini seviye 3 olarak belirledik.

"Olayın olduğu andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgileri arz ettik. Bize Elazığ'a gitme talimatı verdi. Sağlık Bakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte Elazığ'a gidiyoruz.

"Vatandaşlarımızdan bir tek istirhamımız var cep telefonlarını çok fazla bu deprem anında kullanmamaları. Kısa mesaj ve internet üzerinden kullanmalarını istirham ediyoruz."

11 ilde 63 Siber'göz'altı! 11 ilde 63 Siber'göz'altı!

Kızılay'dan yardım kampanyası

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, yaptığı ilk açıklamada "Erzurum, Muş, Adana, Elazığ, Ankara'dan afet öncü ekiplerimiz ve komşu il ve ilçe Kızılay gönüllülerimiz bölgeye intikal halindeler. Bölgeye ulaşan ilk ekiplerimiz hasar ve yıkım bilgisi geçiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kızılay'dan yapılan paylaşımda, "Muş ve Adana'dan mobil mutfaklarımız deprem bölgesine gönderildi. DEPREM yaz 2868'e gönder, sahadaki çalışmalarımıza destek ol!" denirken, 10 TL'lik yardım kampanyasına başlandığı duyuruldu.

"Binalara girmeyin, şalterleri kapatın, yolları açık tutun"

AFAD'dan yapılan açıklamada, hasarlı binalara girilmemesi gerektiği uyarısı yapılırken, doğalgaz ve elektrik şalterlerinin kapatılması gerektiği de belirtildi. Yolların açık tutulmasının da önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Meteoroloji: Yer yer sıcaklığın -7 ila -12 derece civarına düşeceği tahmin ediliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Deprem bölgesi ve yakın çevresinde gece sıcaklıklarının yer yer -7 ila -12 derece civarına düşeceği tahmin edildiğinden vatandaşlarımızın aşırı soğuk ve don riskine karşı tedbirli olmaları önem arz etmektedir" denildi.

Artçı depremler devam ediyor

AFAD, 6,6 büyüklüğündeki depremden sonra 22.29'a kadar geçen zamanda, büyüklükleri 2,7 ile 5,4 arasında değişen 35 artçı deprem kaydedildiğini bildirdi.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, "Bu depremin 40 km'yi falan kırdığını tahmin ediyoruz. Depremin artçılarına baktığımızda 75 km'lik bir alana yayılıyor. 30'un üzerinde deprem oldu. Bu artçıların da önümüzdeki birkaç gün ya da birkaç hafta devam etmesini beklemek yanlış olmayacaktır. Bölge sismik olarak aktif olan bir bölge. Uzun zamandır da eksikliği çekilen bir deprem vardı. Bu sismik boşluğun dolması olarak nitelendirebiliriz. Bu tip depremleri görme olasılığımız var. Kaydettiğimiz en büyük artçı sarsıntı 4,8. Hasarlı binalara girmekten kaçınmakta fayda var" denildi.

Elazığ'da 8 Mart 2010 tarihinde 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde 51 kişinin hayatını kaybettiği ve 34 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Kandilli Rasathanesi, büyük depremi takip eden 800 artçı sarsıntı olduğunu bildirmişti.


 

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi'nin yayınladığı haritada, depremden etkilendiği bildirilen bölgeler görselleştirildi. Merkezin açıklamasına göre, depremin 120 milyon kişi tarafından hissedilmiş olabileceği tahmin ediliyor.