Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, AB ülkelerindeki insanların 19-21 derece sıcaklıkta Türkiye’de 24 derecede yaşadığını belirterek, 3 derecelik farkın meydana getirdiği doğalgaz tüketiminin ekonomiye 1 milyar doların üzerinde maliyet çıkardığını belirtti. Arslan, enerji şirketlerinin gelecek dönemde en önemli gündem maddelerinden birinin verimlilik olduğunu, bu konuda fark yaratacak ve ezber bozacak çalışmaların görüleceğini ifade etti. Tüketicinin davranışlarında da değişiklik yaratarak doğalgazda boşa tüketimin önüne geçilmesinin hedeflendiğini aktaran Arslan, şu bilgileri verdi:

“Enerjide kullandığımız kaynakları yurt dışına ödüyoruz. Boşa tüketilen enerjiyi asgariye indirmemiz gerekiyor. Örneğin AB ülkeleri, 19-21 derece sıcaklıkta biz 24 derecede yaşıyoruz. Bu 3 derecelik fark, doğalgaz tüketimimizi yüzde 21 artırıyor. Her bir derece için yüzde 7 daha fazla tüketilen enerji, yaklaşık 2 milyar metreküp doğalgaz demek. Doğalgazın tamamına yakını ithal olduğu için, tasarruf etmek yerine dışarıya ödediğimiz 1 milyar doların üzerinde para var. Bugüne kadarki deneyimler gösterdi ki doğalgaz aboneleri, enerjinin etkin kullanımı konusunda eğitim aldıkça 5 yıllık sürede ortalama yüzde 35 daha verimli tüketime geçebiliyor.”

Tüketim bu yıl 50 milyar metreküp olur

YAŞAR Arslan, GAZBİR olarak 2017 yıl sonu doğalgaz tüketim tahminini 47.5 milyar metreküp olarak tahmin ettiklerini, ancak havaların soğuk gitmesine bağlı olarak bu rakamın 50 milyar metreküpe yaklaşabileceğini kaydetti.

Enerji sektörü yatırımlarında “Bekle gör” havasının yaşandığına işaret eden Arslan, “Türkiye’ye yatırımcı çekecek projeler üretmek zorundayız” diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM